selluf doen

We zijn er allemaal trots op: als onze moeders vertellen hoe we als peuter al eigenwijs riepen selluf doen !! En we zijn het nooit meer kwijt geraakt…

Sterker nog , ik durf te zeggen dat we met zijn allen zijn gaan leiden aan het onafhankelijkheids-virus.
We hebben “selluf doen” tot norm, nee tot kunst verheven. Dat is natuurlijk heel prachtig, maar om met een beroemd voetballer te spreken : elk voordeel heb se nadeel…

Want wat blijkt? Hoe meer taken we op ons nemen, hoe meer we vinden dat we “selluf” moeten doen. Dat is natuurlijk raar, als er taken bij komen, zou je zeggen gaat een mens eens kijken wat zij aan taken kwijt kan raken. Maar niets is minder waar…We stapelen vrolijk al die taken op elkaar. En vinden dat we dat moeten kunnen. En we ploeteren voort. We stappen niet meer naar de buurvrouw om even een kopje suiker te vragen. Nee,  we springen op de fiets en gaan het snel bij de supermarkt halen.
Wat is het toch dat wij denken dat die ander ons een enorme sukkel zal vinden als we vragen: wil je me even helpen?? Ik heb geen idee. Maar wat ik wel weet, is dat die vooronderstelling niet klopt.

Onderzoek wijst uit dat mensen je geen sukkel vinden, als je om hulp vraagt. Integendeel! Ze voelen zich enorm gevleid! Jij erkent hun kunde op dit gebied, dat is fijn!
En hier zie je direct ook wanneer mensen je wel vervelend vinden als je iets vraagt: wat ze niet kunnen….Maar het risico dat je dat doet, is niet zo groot. Je zal niet aan een vriendin, die een hekel aan koken heeft, vragen of ze voor je wil koken. Toch?

 Nog een onderzoek over helpen

Een ander onderzoek, wat ik ook heel leuk vond was dat mensen die gevraagd worden te helpen, maar die dat weigeren, zich vaak daar zo vervelend onder voelen, dat ze de volgende keer, helemaal klaar staan om de helpende hand toe te steken. Overigens: uit dat zelfde onderzoek bleek ook, dat negen van de tien keer mensen hulp weigeren om praktische redenen ( ze hebben bv geen tijd omdat ze naar de dokter moeten ). En bijna nooit omdat ze het vervelend vinden om te assisteren.
Want: iemand helpen geeft gewoon een goed gevoel! Kijk maar naar jezelf: het voelt fijn als je iemand ergens mee op weg hebt kunnen helpen.
Dus: bezorg een ander een goed gevoel en vraag gewoon om hulp als je dat nodig hebt !

lees ook: De zon!

bron : www. psychologie.be

Like
1
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye: 
:good: 
:negative:  
:scratch: 
:wacko:  
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose:   
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail:   
:-(     
:unsure:  
;-)