Over eten en eten wat de pot schaft.

eten

We hebben ongelooflijk veel spreekwoorden en gezegden over eten, dat is natuurlijk niet raar. We moeten tenslotte allemaal eten en het liefst elke dag drie keer. Daarom moeten we ook gewoon eten wat de pot schaft: er is niks anders, dus niet zeuren!
En wie mee wil eten, moet mee dorsen, dat begrijpt toch iedereen? Tenzij je natuurlijk mee mag eten uit de grote pot van Egypte. Maar denk erom, die is alleen voor gasten!

Wij Nederlanders kunnen kennelijk heel goed heel veel eten, want we hebben er ik weet niet hoeveel uitdrukkingen voor. Let op:
Hij eet als een:
wolf
delver
dijker
paard
varken
bootwerker
olifant,

Kortom: deze lieden eten je allemaal de oren van het hoofd!

We kunnen er zeker van zijn dat geen van deze stevige innemers met lange tanden eet. Maar of ze met mes en vork eten of met hun tien geboden of met Adams vorken, dat is nog maar de vraag…
Het gebruiken van je tien geboden of je Adams vorken zijn uitdrukkingen voor met je handen het voedsel naar binnen schuiven, iets wat wij in Nederland nu eenmaal niet erg netjes vinden.

Er zijn veel meer hele grappige uitdrukkingen over dit onderwerp:
Hij eet zijn koren groen, bijvoorbeeld, vond ik een hele mooie. Het betekent zoveel als hij geeft zijn geld uit voor het binnen is.

Het is grappig om te zien, in hoeveel spreekwoorden eten gekoppeld is aan afhankelijkheid.
Meen het spreekwoord: wiens brood met eet, wiens woord men spreekt. Dat kennen we allemaal wel. Maar er zijn vele varianten op: wie appelen vaart, die appelen eet, en wie in de wijngaard werkt, mag druiven eten.
Deze variant vind ik een tikje cynisch al ik hij wel waar: er is geen molenaar of hij at gestolen koren.

Als je ergens geen kaas van hebben gegeten, dan heb je er geen verstand van, maar als je nog nooit zo zout gegeten hebt, dan heb je dit nog nooit mee gemaakt (en echt leuk vind je het niet…) Natuurlijk kan je wel alleen eten, maar… onthoud het! Je kan nooit alleen werken…

Lees ook de trend op google

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)