Parken in Parijs en het onnut van een verbod

gras

Gras in Parijs en gras in Nederland: het verschil is een verhaal apart.

En dat verhaal ga ik je nu vertellen:
in Nederland mag je in de parken niet op het gras lopen, maar we doen het toch. Jammer de bammer. Waarom zou je niet lekker op het gras mogen gaan liggen op een zomerse dag midden in de stad?

Het gras in Parijs

Dat vinden ze in Parijs dus ook. En weet je wat zo leuk is? Daar mag je gewoon op het gras gaan zitten en dat doet iedereen dan ook gewoon. Een hele schoolklas valt neer op een grasveldje in de Tuileren en eet – met uitzicht op de glazen piramide van het Louvre – hun in bruin papieren zakjes verpakte stokbrood op. Daarna gaan de jongens een beetje lopen dollen en de meiden schuiven giechelend naar elkaar toe. ( sorry als dit rol bevestigend klinkt, ik beschrijf slechts, hou daar rekening mee)

De Parijzenaren gebruiken hun parken goed, ze zullen ook wel moeten: ze wonen hutje-mutje in een miljoenen stad.
 Zo kan je in de buitenste ring van een park de joggers spotten, die hun baantjes trekken. In de speeltuintjes zijn klasjes peuters onder begeleiding van een paar juffen aan het spelen. Op andere plekjes zijn personal trainers bezig persoonlijke training te geven. Of ze staan zich,  bij gebrek aan een trainbaar individu, geweldig uit te sloven. Rond de vijver zitten pensionado’s  met hun hond te genieten van het zonnetje. En verder zit iedereen op het gras.

park Monceai

In het park Monceai zie ik iets heel leuks. Daar zijn een paar grasveldjes met een bordje met de volgende tekst: het gras is ingezaaid en moet nu rusten tot maart. Daarna mag je er weer op lopen.
In de Jardin du Luxembourgh zie ik grasvelden met een bordje: dit grasveld mag gebruikt worden.
Dat zal ongetwijfeld inhouden dat het ergens anders niet kan.  En even later zie ik dat ook. Een aantal grasvelden zijn bedekt met een wit vliesdoek. Hier wordt aan de grasvelden gewerkt!
Hindert niks: er zijn plekken waar je wel kan zitten.

Die Franse slag van niet verbieden, maar uitleggen en toestaan wat niet meer dan logisch is, die bevalt me wel. Eerlijk is eerlijk, daar kunnen we in wat van leren!

lees ook eens: is dit Venice

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)