Over vrouwen, studeren en met modder gooien

universiteit van Schotland

Honderdvijftig jaar geleden, begonnen zeven dappere vrouwen hun studie aan de Universiteit van Schotland. Meteen vanaf het begin was het wel duidelijk dat ze niet welkom waren. De allereerste vrouw die daar wilde gaan studeren kreeg immers te horen dat ze niet van de universtiteit kon verwachten dat ze hun regels zouden aanpassen aan een (zegge 1 ) vrouw.

En wat deed de universiteit van Schotland

Heel slim, zocht zij een aantal medestanders en zo ontstond de Edinburgh Seven. Alle vrouwen haalden het toelatingsexamen. De universiteit kon niet anders dan ze toelaten…
De universiteit kon de vrouwen niet meer weigeren, dat deden ze dus ook niet. Ze deden helemaal niks. Ze keken stilzwijgend toe, hoe de vrouwen werden weggepest.
Geen van hen maakte haar studie af in Edinburgh…

Het feit dat het pas 150 jaar geleden is, hooguit drie generaties terug, dat mannen het dus volstrekt normaal vonden, afval en modder te gooien naar vrouwen die wilden studeren, zet een mens aan het denken.

We kunnen natuurlijk denken: Jippie! Wat is er veel ten goede gekeerd!
Universiteiten staan wagenwijd open voor vrouwen. Vrouwen kunnen worden wat ze maar willen. Er is geen vuiltje aan de lucht.

Maar ik heb zo mijn twijfels bij die euforie. Ik denk aan het bestuur van de universiteit van Schotland, die gewoon toeliet dat hun docenten weigerden les te geven aan vrouwen. Denk dan eens aan de klacht van veel vrouwen tegenwoordig, dat ze drie keer beter dan een man moeten zijn, voor dezelfde beoordeling…

Ik denk eraan dat de heren van honderdvijftig jaar geleden, het beslist gepast vonden om vrouwen met modder te gooien. Alleen maar omdat ze hetzelfde wilden als zij: academisch onderwijs. Dan hoor ik de heren van nu zeggen dat positieve discriminatie toch wel heel oneerlijk is. Oneerlijk tegenover de vrouw natuurlijk: zij wil toch zeker op eigen kracht een baan vinden en niet omdat ze vrouw is?  Het argument dat zij haar niet aannemen omdat ze vrouw is, wijzen ze verontwaardigd van de hand…
Het is geen modder, het is geen afval, maar het is wel vuil…

Volgens mij is er in de afgelopen honderdvijftig jaar inderdaad veel bereikt. De wetten zijn klip en klaar vele malen beter voor ons vrouwen dan destijds. Wetten verander je in een paar jaar tijd.
Een manier van denken veranderen: dat heeft kennelijk meer dan drie generaties nodig…

like Like
Like
1
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)