Over internet en de uitvinding van het vliegtuig.

internet

De laatste tijd zie ik zoveel overeenkomsten tussen de uitvinding van het vliegtuig en uitvinding van het internet.

Het is 115 jaar geleden dat de gebroeders Wright  de eerste geslaagde vlucht maakte met hun Wright Flyer. Het was gelukt ! Het vliegtuig kwam van de grond! De mens kon vliegen. Er gingen letterlijk nieuwe werelden open.

Die euforie over wat de moderne ontwikkelingen  allemaal wel niet mogelijk maakten, duurde tot 1914.
In de Eerste Wereldoorlog moest men beseffen dat er een schaduwzijde zat aan die geweldige ontwikkelingen van de moderne tijd.

Auto’s werden tanks en die vliegtuigen, die werelden verbonden, bleken moordmachines die gifgas over loopgraven strooiden…

De pijn, het verdriet, de teleurstelling hierover vind je terug in bijna alle kunstuitingen van het interbellum.

En wat heeft dat met internet te maken ??

Hier moest ik aan denken, toen ik mij afvroeg welke rol internet in ons leven gaat spelen.
Natuurlijk zijn we allemaal opgetogen over de mogelijkheden die het ons biedt. De supersnelle communicatie, het gemak waarmee je informatie opzoekt ( het kostte me 20 seconden om de juiste datum van de eerste geslaagde vlucht boven tafel te krijgen ). Het is heerlijk. Ik kan me mijn eerste stappen op internet nog goed herinneren. Ik voelde me een kind in een snoepwinkel. Zoveel boeken: allemaal tot mijn beschikking! Waar moest ik beginnen. En e-mailen , het einde. Eindelijk bleven mijn brieven niet op de keukentafel liggen, wachtend op een postzegel ( en geloof me, dat kon lang duren)

Inmiddels zijn we er wel achter dat internet ook een moordmachine kan zijn. In een oogwenk zijn reputaties vernietigd, zonder dat duidelijk is of dat terecht is, je identiteit kan gewoon gestolen worden . Je kan er zelfs verkiezingen stiekem mee beïnvloeden en dat is een heel griezelige gedachte.

Inmiddels hebben we geleerd te leven met vliegtuigen : we doen net of we niet merken dat ze de aarde vervuilen, gaan er heerlijk mee op vakantie en genieten van alle verse groenten en fruit die ze ons dagelijks brengen. Het zijn nog steeds moordwapens, maar ze kunnen ook hulpgoederen brengen.

Zo zullen we ook onze weg vinden met het internet. Ik ben benieuwd en soms niet helemaal gerust hoe die weg eruit gaat zien.  Maar time will tell ( of heeft iemand een glazen bol?)

like Like
10 antwoorden
 1. An
  An zegt:

  Intenet is een gevaar en een zegen. De enig oplossing is om er verantwoord mee om te gaan en daar ligt nu net onze rol. Zelf ga ik vaak in basisscholen spreken over veilig internet. In klasjes van 10 en 11-jarigen. Ik vind dit ontzettend belangrijk.

  Beantwoorden
 2. Leslie
  Leslie zegt:

  blijkbaar wil mijn reactie niet posten, ik krijg melding dat het een dubbele reactie is, maar is de eerste keer dat ik post. Dan maar nog eens:

  Krachtig artikel en ja, het zijn zaken waar we toch af en toe eens moeten stilstaan: waar gaan we naar toe? Geen idee, maar of het volledig positief gaat zijn, ik vrees ervoor.

  Beantwoorden
 3. Leslie
  Leslie zegt:

  Krachtig artikel en ja, het zijn zaken waar we toch af en toe eens moeten stilstaan: waar gaan we naar toe? Geen idee, maar of het volledig positief gaat zijn, ik vrees ervoor.

  Beantwoorden
 4. Joost Poppinga
  Joost Poppinga zegt:

  Gelukkig is het een keuze om internet te gebruiken, net als vliegen! Als het gevaar of de belasting van onze aarde te groot wordt houden mensen er pas mee op. Je mag er alleen niets van zeggen want dan ben je negatief.

  Beantwoorden
 5. Rachelle
  Rachelle zegt:

  Goed en sterk geschreven artikel! Ik vraag me ook dagelijks af wat de invloed van internet gaat zijn in de toekomst. Het heeft inderdaad twee kanten; enerzijds is het fijn dat men zo snel met elkaar kan ‘verbinden’ (net als met het vliegtuig eigenlijk!) maar aan de andere kant kan het ook voor een hoop ellende, verdriet en angst zorgen…

  Beantwoorden
 6. Nicole Orriëns
  Nicole Orriëns zegt:

  Sinds in het nieuws was dat vliegen enorm slecht is voor het milieu kijk ik er negatiever tegenaan. Er was zelfs iemand die opriep om vliegen binnen Europa gewoon te verbieden.

  Beantwoorden
 7. Danielle
  Danielle zegt:

  Leuke blog! Internet kan idd vernietigend zijn, net als vliegtuigen. Maar het trieste is dat het slechts hulpmiddelen Zijn, want uiteindelijk is het toch de mensheid die uiteindelijk alles, inclusief onszelf naar de haaien helpt.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)