Niet meer luisteren naar Michael Jackson?

Michael Jackson

Naar aanleiding van de documentaire “Leaving Neverland” gaan er links en rechts stemmen op om de muziek van Michael Jackson helemaal te boycotten. De vraag die zich dan opdringt, is: in welke mate mag je iemands artistieke prestaties vereenzelvigen met de persoon die hij is ( of was )

Dat vind ik eerlijk gezegd een heel lastige vraag…

Wanneer iemand een publieke functie bekleed: minister of docent dan is het zonder meer helder. Publieke figuren worden geacht zich nog meer aan de wet te houden dan wij “gewone” burgers. Immers, zij moeten die wetten handhaven, zij behoren het goede voorbeeld te geven. Het minste wat we van hen mogen verwachten is dat zij zich dan wel aan die wetten houden…

Staat een artiest dan boven de wet?

Nee natuurlijk niet!! Vrouwe Justitia is blind! Zij is voor ons allemaal gelijk.
Tot zover is er geen twijfel mogelijk. Maar mag ik daarom de kunst die de artiest maakt ook niet meer mooi vinden??
En dat vind ik dan weer een hele lastige….
Kijk in het geval van Michael Jackson is het voor mij best makkelijk hoor, ik vond zijn muziek, nou helemaal niet zo super en de man zelf vond ik een engerd. Maar het gaat natuurlijk niet om de persoon. Het gaat om de vraag: kan iemands gedrag zo vreselijk zijn, dat je hem als artiest niet meer lust?

Lezen we bijvoorbeeld geen boeken meer van een schrijver die zeg maar, fout was in de oorlog?
Of die voor de apartheid is? Kijk dat vind ik een vraag die heel makkelijk te beantwoorden is. Waarom zou ik een boek lezen van iemand die ideeën verkondigt, waar ik totaal niet achter sta? Geen idee! Die laat ik mooi liggen, genoeg andere boeken in de wereld.

Maar muziek verkondigt ( over het algemeen ) geen mening. Muziek is veel abstracter. Wordt een prachtige symfonie ineens minder mooi omdat de componist een notoire vreemdganger is, die het met de waarheid niet zo nauw nam? Nee dus, want dat weet ik niet…. Ik kan gewoon genieten van de muziek. En als ik het wel weet? Dan kan ik nog steeds genieten, want de muziek is niet veranderd…

Maar toch…ik blijf het lastig vinden…

Lees ook eens: Genoeg is genoeg

of : alles is te leasen

like Like
15 antwoorden
 1. Puk
  Puk zegt:

  Ik luister naar zijn muziek als het voorbij komt,en vind het erg dat hij zich niet kan verweren hierin. Heb wel bij meerdere muzikanten dat ik denk van ja die heeft iets op zijn kerfstok.

  Beantwoorden
 2. Juliette - Strongbody.nl
  Juliette - Strongbody.nl zegt:

  Lastig….ik vind MJ een geniale artiest, maar mochten de beschuldigen waar zijn dan kan ik er toch niet onbevangen naar luisteren. Er fluistert toch iets in mijn achterhoofd dat hij zijn macht als artiest en volwassen man heeft misbruikt. Dat kan ik dan moeilijk los van hem als artiest zien…

  Beantwoorden
 3. Maaike
  Maaike zegt:

  Met Inge eens inderdaad. Ik luister de muziek nog steeds. Het is een lastige kwestie, maar ik luister muziek om de muziek en niet de persoon erachter.

  Beantwoorden
 4. Amy
  Amy zegt:

  Ik denk dat Irene hier in de comments wel een goed punt maakt. Er zijn zoveel artiesten, schrijvers, acteurs waar wel iets mee is. Ga je die allemaal bannen uit je leven? In het geval van Michael Jackson weet ik niet eens wat ik er wel en niet over kan zeggen zonder dat mensen er aanstoot aan nemen. Laten we het erop houden dat ik het gevoel heb dat er een heleboel niet klopt aan het (eenzijdige) verhaal in deze docu. Ik ben niet specifiek een fan, maar vind zijn muziek wel gaaf en ik blijf dan ook gewoon luisteren.

  Beantwoorden
 5. Inge | Monsieur Mango
  Inge | Monsieur Mango zegt:

  Het is en blijft inderdaad een lastig onderwerp. Ik denk dat iedereen voor zichzelf moet bepalen of het ‘de moeite waard is’ om de muziek te blijven luisteren. Dat je iemands muziek leuk vindt, betekent natuurlijk nog niet dat je de persoon ook leuk vindt (al zullen veel mensen wel zo denken). Lastige kwestie is het zeker!

  Beantwoorden
 6. Irene
  Irene zegt:

  Als je alle artiesten waar een vlekje (of die onder de vlekken zitten) op zit/zat moest gaan boycotten dan blijf je bezig. In veel gevallen weet je misschien niet eens dat de artiest in kwestie zijn schoonmoeder heeft vermoord of zoiets.
  Ik ben nooit een fan van Michael Jackson geweest (vond het allemaal nogal gekunsteld) en zoals je terecht opmerkt hij was een beetje een freak, maar voor mij mogen de fans naar zijn muziek blijven luisteren. Ik luister ook naar Richard Wagner en dat was ook bepaald geen aardig mens.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)