De mens is een gewoontedier, is dat erg

gewoontedier

We doen het allemaal: we gaan met vakantie naar een ver land. Weg van onze dagelijks, gedoetje. Even uit de sleur van alle dag. Even iets anders. Na 1 dag, hebben we een vaste bakker, na 2 dagen  hebben we ons vaste terrasje, waar we de komende 2 weken stamgasten zullen zijn. De obers daar, die heel goed weten dat de mens een gewoontedier is, behandelen ons als oude en gewaardeerde gasten. Alsof we er al jaren wonen…

Is dat erg? Welnee! Het is erg prettig en gemoedelijk. Een gewoontedier zijn, het geeft rust. En ik kan het weten.

Sinds anderhalve week kan ik maar een arm gebruiken. Armen gebruik je zelden bewust…Inmiddels ben ik een expert in het bewust NIET  gebruiken van mijn linkerarm. In het begin dacht ik nog : ach ik ben rechts, zal wel meevallen allemaal….

Het viel behoorlijk tegen, allemaal

Mooi niet! Terwijl ik hier met een hand zit te typen, heb ik ik weet niet hoeveel toeren uitgehaald om hoofdletters te typen, zonder dat ik met mijn linkerhand de shiftknop ingedrukt hou. Ze zijn er hoor die manieren, maar ja…..gewoontedier he…iedere keer weer vergeet ik de caps Lock te gebruiken..

Een ander voorbeeld, een wat persoonlijk ontboezeming, maar vooruit…  Op het toilet hangt de wc-rol links…..Het kostte me drie keer ( en ik verzeker je ik vloekte hard ) voor ik mezelf de gewoonte had afgeleerd mijn linkerarm uit te steken. Nu maak ik een elegant hupje op de toiletbril, zodat ik met mijn rechterhand het zo noodzakelijke papier kan afscheuren. Nog even en ik heb het tot gewoonte verheven…

WC-bril dancing…nu ik het even laat bezinken, denk ik: het heeft wat….

En dat is dan de moraal van dit verhaal. Wanneer een gewoontedier haar gewoontes laat varen, ontstaan er heel nieuwe gewoonte. Zei ik dat?? Sorry, ik bedoelde horizonnen….

lees ook: ze wil geen goede raad

of lees : Mannen, van BLoggerda

like Like
21 antwoorden
 1. Hippiemeisje
  Hippiemeisje zegt:

  Kan je dat wc-papier voor de tijdelijke gelegenheid gewoon niet ergens langs de andere kant even zetten? Lijkt me toch ergens ^praktischer…. Typisch voor mij om dan zoiets weer te denken hoor….

  Beterschap alleszins, dat zeker, het is wel heel leuk geschreven! ;)

  Beantwoorden
 2. Frederique
  Frederique zegt:

  Ja zeg lastig met 1 arm. Ik ben een raar gewoontedier. Op vakantie ga ik bijvoorbeeld niet altijd naar dezelfde bakker, hetzelfde hotel, dezelfde strand omdat ik een grote honger heb naar nieuw. Ik krijg het benauwd van gewoontes. Ik moet ook bijvoorbeeld veelzijdig werk hebben en ik loop zoveel mogelijk via een andere weg naar school of naar mijn werk. Maar….ik haal wel elke ochtend mijn koffie bij dezelfde tent om dezelfde tijd ;)

  Beantwoorden
 3. Leonie Linotte
  Leonie Linotte zegt:

  Haha, super leuk geschreven. Maar waarom kan je je linkerarm niet meer gebruiken? Lijkt me heel vervelend! Ik hoop dat je em snel weer kunt gebruiken! Succes met wc bezoekjes in de tussentijd! ;-)

  Beantwoorden
 4. Cynthia | Cynspirerend.nl
  Cynthia | Cynspirerend.nl zegt:

  Oh ja, ik ben ook een gewoontedier hoor. Die vaste bakker op vakantie: Erg herkenbaar. Ik hoop dat het snel beter gaat met je linkerarm.

  Beantwoorden
 5. Wanda
  Wanda zegt:

  Die vaste bakker… schuldig! Dat vaste terrasje… ja en nee. We hebben altijd wel een terrasje waar we vaker komen maar doordat we ook altijd onderweg zijn, verschilt het gelukkig nog wel dagelijks.

  Beantwoorden
 6. Janine
  Janine zegt:

  ik ben ook zeker een gewoonte dier! ik heb zo mijn standaard dingen die iik elke dag doe. Van mijn naar bed ritueel naar mijn opsta ritueel haha

  Beantwoorden
 7. Marlies
  Marlies zegt:

  Wij zijn inderdaad gewoontedieren. Toch is het ook wel heel prettig. Stel je voor dat je echt overal over na zou moeten denken, dat zou vermoeiend zijn pff :). Wel heel lastig als je jouw arm ineens niet meer kan gebruiken, dan kom je die ‘gekke’ gewoontes echt tegen. Beterschap!

  Beantwoorden
 8. Krystle
  Krystle zegt:

  Ja haha die wc rol lijkt me dan ook wel even onhandig! Straks ben je zo gewend alles met één arm te doen dat je niet meer weet wat he met je linker moet haha

  Beantwoorden
 9. Nicole Orriëns
  Nicole Orriëns zegt:

  Ik kan me voorstellen dat het enorm lastig is inderdaad! Pas als je ergens een probleem mee hebt, merk je hoe vaak je het gebruikte.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)