Geluk een keuze ? Dacht het niet!

keuze

Het is nog maar een generatie of drie geleden dat mensen er min of meer vanuit gingen dat het echte geluk pas na de dood kwam. Natuurlijk, er waren allemaal manieren om het leven op aarde gelukkiger te maken. Maar het echte geluk, dat kwam later. Ondertussen waren er hier op aarde een hele serie richtlijnen. Die haarfijn vastlegde hoe je dat leven in het Hiernamaals  echt geheid, zeker te weten kon veilig stellen. Die richtlijnen stonden dan wel vaak haaks op de manieren om het leven op aarde aangenamer te maken, dat weer wel. En er waren erg veel mensen die met argus ogen er op toe zagen, dat je ook aan die regels hield!!

Het was dus een keuze: was je leven nu een hel, kreeg je de hemel na je dood of omgekeerd.

In feite kwam het erop neer, dat je ervan uit kon gaan, dat het dus ergens mis zou lopen. Gewoon mis, punt uit.
Dat klinkt heel hard en dat is het misschien ook wel. Maar vreemd genoeg vind ik er ook iets troostrijks in zitten. We krijgen allemaal een portie pech. Niks-an-te-doen.

Deze hele denkwijze staat haaks op het denkbeeld, dat geluk een keuze is.
Geluk, dat maak jezelf, ook al is de put nog zo diep, de tegenslag nog zo heftig. Een mens dient zichzelf bij de haren te pakken en zich  á la de baron von Munchhauzen, uit dat moeras te trekken.

Lukt dat ff niet?? Jouw keuze …..De regel is bijna net zo hard als de verwijzing naar de hel van vroeger tijden.

Ik ben echt enorm blij dat ik in een tijd leef waarin ge en verboden niet meer in steen staan gebeiteld. Dat ik fijn zelf na mag denken. Dat er geen buurvrouwen zijn, die hoofdschuddend onderling mijn handelwijze bepreken. En vroede vaderen die menen dat ze dat met mij mogen doen.

Maar het zou fijn zijn, wanneer we in deze tijd het besef, dat het gewoon mis kan lopen, zouden accepteren. Ik denk dat we er gelukkiger van kunnen worden.

lees ook: over droom en daad

like Like
9 antwoorden
 1. Sandy
  Sandy zegt:

  Fijn om eens te lezen dat geluk niet altijd een keuze moet zijn. Ik word daar soms zo moe van. Ik wil dólgraag gelukkig zijn maar op dit moment lukt dat even niet volledig. En da’s niet mijn keuze, anders had ik het wel geweten, haha. In de tussentijd zoek ik mijn geluk in minder grootse dingen, da’s óók fijn.

  Beantwoorden
 2. Jen
  Jen zegt:

  Mooi geschreven! Als we inderdaad rekening houden met wat “ongeluk” zal men meer gelukkig zijn en er vaker bij stil staan. Natuurlijk is het de ene keer makkelijker dan de andere keer om het geluk weer snel terug te vinden of vast te houden. Als je voor jezelf weet hoe je het ongeluk zo min mogelijk aan je laat vreten, zal je over het algemeen een gelukkig mens zijn!

  Beantwoorden
 3. Lodi
  Lodi zegt:

  Geluk is zo lastig te definiëren. want was is geluk. De lotto winnen? Of genieten van d kleine dingen in het leven. Ik probeer mijn geluk vooral te zoeken in de kleine dingen in het leven. Mijn gezin, gezondheid.

  Beantwoorden
 4. Hanneke
  Hanneke zegt:

  Ik vind dit echt een onwijs goed artikel. “Lukt dat ff niet?? Jouw keuze …..De regel is bijna net zo hard als de verwijzing naar de hel van vroeger tijden”. PRECIES DIT!! Heel goed verwoord allemaal :)

  Beantwoorden
 5. Margaret
  Margaret zegt:

  Pfff… geluk wordt tegenwoordig door je strot geduwd. Er is blijkbaar iets goed mis met je als je niet 24/7 100% in jubelstemming bent. Doe mij gewoon maar ’s een mooie zonsondergang of een knuffel van mijn kleinkind. Dan ben ik dik tevreden :)

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)