Maak kennis met Karin Faber van IXO vormgeving

van grafisch naar glas.

Ik leer Karin kennen via Monique Zoeteman van Hip Tassen. Iedere geïnterviewde onderneemster, draagt de volgende onderneemster voor. Zo leer je nieuwe mensen kennen.
En wat is Karin een bijzondere onderneemster!  Ik heb haar verhaal: “van grafisch naar glas” genoemd.

van grafisch naar glas
voorbeelden van grafisch werk


Grafisch

Na de middelbare school gaat Karin naar het grafisch lyceum. Tekenen was haar passie en dat vak wordt op het grafisch lyceum in ruime mate en op veel manieren gegeven.
Karin behoorde tot dat type leerlingen dat op de middelbare school, haar weg niet zo een-twee-drie kan vinden, maar die, wanneer ze aangesproken worden op hun talenten, ineens tot grote bloei komen.

Na het grafisch lyceum, besluit Karin de kwaliteiten die ze bij zichzelf ontdekte, verder te ontwikkelen en ze gaat naar de Design Academie Eindhoven. Daar leert ze productontwerpen. “We kwamen
overal ”, vertelt ze. “En als ik zie hoe het werkt, begrijp ik het ook” . Een vaardigheid die haar in haar carrière meermaals goed van pas zal komen.

Na haar opleiding begint ze voor verschillende  – en zeer uiteenlopende -grafische bureaus te werken.
 Het werken voor een baas, bevalt haar op zich prima. Echter, steeds meer klanten blijken specifiek voor haar terug te komen, of vragen haar een opdracht privé aan te nemen. Dat  lijdt ertoe dat ze steeds meer parttime voor een baas en steeds meer voor zichzelf begint te werken. En zo ontstaat, geleidelijk aan, haar eigen bureau IXO vormgeving.

Terugkijkend zegt Karin: ik kan iedereen die voor zichzelf wil beginnen, van harte aanraden eerst een aantal jaren voor gevestigde organisaties te werken. Ik heb daar zoveel van geleerd. Zaken als: hoe werkt een bedrijf, hoe ga je om met een klant, hoe werkt de pc in dit bedrijf, wat wil de klant?
Je ziet: “als ik zie hoe het werkt, begrijp ik het ook”, kennis die ze meenam naar haar eigen bedrijf.

IXO vormgeving is altijd een winstgevend bedrijf geweest: een aantal opdrachtgevers kende Karin al, en wilde graag met haar werken. En via mond tot mond reclame ( is er een betere vorm ) kwam de rest vanzelf.

van grafisch naar glas
glas in lood


Glas

Je zou denken: einde van een mooi verhaal. Maar niets is minder waar. Want Karin begon iets te missen in haar leven: iets ambachtelijks. Iets wat je met je handen kan maken en wat je gewoon kan vasthouden.
Al heel lang gefascineerd door kerkramen, leerde ze glas in lood ramen maken.

Maar glas in lood is tamelijk plat…zo plat als het papier. Het was haar niet genoeg. En dus zette ze de stap naar 3 D, naar glaskunst. Of zoals ze zelf zegt: ik wil iets maken wat staat!
Ze schreef zich in bij de Academie voor Beeldende kunsten in Antwerpen en werd toegelaten . Daar doet ze tijdens het interview heel luchtig over, maar geloof mij: die laten niet iedereen toe.

Ze leert daar onder andere glasblazen, ik vind dat dus heel bijzonder, daar was ik echt even stil van. En natuurlijk leert ze ook glas sculpturen maken : “Als ik zie hoe het werkt, begrijp ik het ook”
Ze is nu bezig voor haar masters en mag nog gebruik maken van de faciliteiten van de opleiding.
Geleidelijk aan is ze bezig te investeren in haar eigen glasatelier. En dan praten we over echt stevige investeringen… Over een paar maanden houdt Karin haar eerste tentoonstelling: reken maar dat ik daar heen ga .

van grafisch naar glas
glassculptuur
like Like
Like
3
2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)