Luie bomen. door Margriet

bomen

“Wat zonde!”, zeg ik. Ik sta naast mijn broer in zijn tuin. Waar eerst een nieuw aangeplante bomenrij stond, is nu een gat zichtbaar. Ik kijk zo de bovenetage van de buren in. ‘Ik snap er niks van’, zegt hij. ‘Ik heb die bomen super goed verzorgd. Ik heb zelfs een drupdrain aan laten leggen, zodat ze elke dag en ieder uur een beetje water krijgen’. Afgelopen week heeft het gestormd en twee bomen lagen de volgende dag als mikadostokjes in de tuin.

Wat was er met die bomen?

Later diezelfde middag sta ik op een kinderverjaardag. Ik probeer een gesprek te voeren met een vader die ik ken van de voetbal. Ik kan hem nauwelijks verstaan omdat naast ons een kind van drie constant staat te huilen en dreinen bij haar moeder. Elke huil wordt beloond door het kind iets lekkers te geven van de tafel. Ik vraag de vader, hij is hovenier, hoe dat nou kan, dat bomen die zo goed verzorgd worden zomaar om vallen met de eerste de beste storm. ‘Luie bomen’, antwoord hij. Die zijn teveel verwend, ze hebben nooit hoeven zoeken naar water. Ze zijn te veel gevoed en hebben geen lange wortels gekregen die ze sterk doen staan.

Het bewerkelijke Sophietje

‘Wat’? Zegt de moeder die een poging doet deel te nemen aan het gesprek. ‘Hebben jullie het over bomen? Jaaaa, wij willen ook de tuin laten doen. Alles is nu verbouwd binnen en ik zei tegen m’n man, moet je luisteren, ik blijf niet naar zo’n armoedige tuin kijken hoor!’ Snel geeft ze haar kind, die inmiddels hard aan haar been staat te trekken, nog wat lekkers, ‘Ja ik ben natuurlijk veel thuis, kan ook niet anders hoor, Sofietje is zóó bewerkelijk. En slím, echt niet normaal, herkent nu al alle woorden, nee die maak je zo meteen niets meer wijs. En ze skiet al hè, ja we gaan natuurlijk twee keer per jaar naar ons chalet in Zwitserland, dan leer je het wel, hoor. Ze pakken het daar zo leuk aan met die kinderen.’

‘Kijk maar uit dat ze niet omvalt’, zeg ik en ik geef een knipoog naar de voetbalvader. Hij neemt lachend een slok van zijn biertje, terwijl zij snel Sofietje nog wat lekkers toestopt.

like Like
Like
1
1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)