Leugentje om bestwil.

leugentje om bestwil

is een leugentje om bestwil, het beste wat je kan doen?

In een van mijn vorige blogs vroeg ik me af, waarom we zo moeilijk tegen elkaar zeggen wat we denken. Of zeggen wat gezegd moet worden. Je steunt, was mijn betoog, je lijnende vriendin niet door begripsvol te knikken, als ze op het terrasje toch appeltaart Met slagroom bestelt.

Een van de lezers merkte op, dat het lastig is, je wil iemand ook niet kwetsen. En dat is zeker waar.
Het heeft totaal, maar dan ook totaal geen zin, iemand een slag voor haar hoofd te geven en dan te roepen: het is voor je eigen bestwil!!!!

Dus dan maar een leugentje om bestwil?

Niet willen kwetsen is heel mooi en dat meen ik oprecht. In deze tijd waarin de ene bubbel
(blijf van mijn tradities af) de andere bubbel ( weg met zwarte Piet) meent te mogen uitmaken voor rotte vis, is het een streven wat we met elkaar veel aandacht zouden moeten geven. Alleen daar gaat een leugentje om bestil ons niet helpen….

Niet willen kwetsen maar niet willen verhullen: dat is om met Shakespeare te spreken, the question.

Uit angst om te kwetsen helemaal niks zeggen, is de oplossing niet. Dat is dan toch een leugentje om bestwil waarmee we de misvatting voeden. Daar lossen we niks mee op.
Dat moeten we ons voor ogen houden. Botweg roepen: “mens laat die taart staan!!” maakt geen vrienden, het kan zijn dat je vriendin de taart laat staan, maar de sfeer is naar de maan. Glimlachend knikken als zij meer eet dan ze zou moeten doen, helpt haar niet met haar gewichtsprobleem

De oplossing moet halverwege liggen. Dat vond ik persoonlijk een lastige: ik ben helaas nogal eens van de rechte lijn. Maar toch vond ik in dit geval een oplossing: Stel voor een stuk taart te delen.
Helemaal geen spectaculaire oplossing hoor. Dochterlief en ik delen al jaren een saucijzenbroodje: we zijn er dol op, maar weet je hoeveel calorieën er in zo’n ding zitten?

Zo en nu ga ik nadenken over andere situaties waarin eerlijk zijn beter is, maar verd* lastig

lees ook eens: denken over geluk

like Like
9 antwoorden
 1. Susan Johanna
  Susan Johanna zegt:

  Ik ben eigenlijk altijd eerlijk. En soms doet het mensen een beetje pijn, of schrikken ze ervan. Maar uiteindelijk zeggen al mijn vriendinnen dat ze er zo blij mee zijn, dat ze ook altijd weten dat als ze mij wat vragen, dat ze dan de waarheid te horen krijgen.

  Beantwoorden
 2. Rory
  Rory zegt:

  Ik geloofde altijd in eerlijk zijn, maar na al die jaren denk ik nu dan toch dat het soms ook best ok is om niet helemaal eerlijk te zijn. Of gewoon niet eerlijk. Dat kan verschillende redenen hebben. Ik ga hier weer eens op broeden. Interessante die mij toch weer prikkelt.

  Beantwoorden
 3. Melanie Hoogvliet
  Melanie Hoogvliet zegt:

  Eerlijk zijn is voor veel mensen lastig. Wat dat betreft heb ik helaas niet echt een filter en zeg ik gewoon wat ik denk en ben ik zo goed als altijd eerlijk. Iets wat me niet in dank word afgenomen altijd maar ach zo is de aard van dit beestje nu eenmaal

  Beantwoorden
 4. rachel
  rachel zegt:

  oh dan heb je aan mij een verkeerde want ik zeg letterlijk alles recht voor zijn raap!! als ik je niet mag, als je iets aan hebt waarvan ik denk uuuhh serieus haha ect en ik verwacht ook van andere dat ze dat andersom doen want beter gekwetst door de waarheid van getroost door een leugen

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)