Moet je altijd eerlijk zijn?

eerlijk zijn

Over eerlijk zijn, kom je natuurlijk niet snel uitgepraat en daarom is het een vraag die ik mezelf regelmatig stel.

Ik las een stukje in “book of life“ en dat ging ongeveer zo:
Als kind leer je dat het verstandig is om niet alles te zeggen. Je merkt aan de reacties in je omgeving dat niet al je opmerkingen en observaties evenveel op prijs worden gesteld. En dus leer je om ze niet te uiten. Wanneer mensen op elkaar verliefd worden is een van de grote schatten daarvan, dat je elkaar alles, maar dan ook alles kan vertellen.

Alles wat je denkt en voelt, hoe dieper verborgen, hoe beter. Het is een heerlijk gevoel, dat je dat allemaal mag vertellen en dat de ander je nog steeds geweldig vindt. Sterker nog dat jullie dingen begrijpen, die de wereld niet begrijpt… het is heerlijk.

Het artikel zegt echter ook dat er een dag komt dat je merkt, dat je beter niet alles vertelt. Dat de ander je toch niet altijd begrijpt. En je bij jezelf denkt: ik hou dit maar voor me.

Een fundamenteel probleem

Dan ben je – volgens book of life – beland bij een van de fundamentele problemen van de moderne liefde.
Aan de ene kant, brengt het hebben van geheimen je relatie ernstig (en vaak onherroepelijk) in gevaar. Aan de andere kant: de waarheid en de gehele waarheid, kan hetzelfde doen.

Wij zijn ons misschien te veel bewust van de negatieve redenen om de waarheid te verbergen. Waardoor we uit het oog verliezen dat er ook nog zoiets bestaat als: beleefdheid. Persoonlijk zou ik zeggen mildheid.

Eerlijk zijn over wat we denken

We hoeven de ander niet te kwetsen door eerlijk te zeggen wat we denken. Bijvoorbeeld dat wij zijn beste vriend een botte bal vinden. Concluderen “we liggen elkaar niet zo, gaan jullie lekker samen je ding doen” is misschien minder eerlijk maar wel veel prettiger. Zo willen we zelf ook behandeld worden. Met een beetje mildheid als het aan komt op onze onvolkomenheden. En dat is iets heel anders dan de waarheid voor elkaar verbergen.

Dus als je in de ogen van je partner ziet dat hij vindt dat je jurk je niet staat, maar hij zegt: “mooi schat” zeg er niks over. Trek gewoon de jurk niet meer aan en zeg nooit iets over zijn favoriete jasje (dat hem echt niet staat)

Zo kan je samen heel vrolijk oud worden.

Lees ook: cadeautjes weigeren 

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)