Kan het dat je vriendin……

goede vrienden

Kan het dat je vriendin op een heel andere politiek partij stemt dan jij ? Die vraag werd me laatst gesteld en ik moest daar echt even diep over nadenken…

Het is niet zo eenvoudig als het lijkt…

In eerste instantie heb ik de nijging om tegelijk zowel Ja natuurlijk als Nee natuurlijk niet te roepen.
Volgens mij komt dat omdat de vraag niet helder is. Want er zijn natuurlijk genoeg partijen die in feite in elkaars verlengde liggen. Links en rechts van het midden, is er in feite redelijk veel keuze.

Dus als je beiden, rechts van het midden zit, dan wel links van het midden, dan is er volgens mij geen enkel probleem. Hooguit kan je vinden dat het standpunt van de ander wel wat fel c.q. gematigd is.
Daar moet je toch met gemak een goed gesprek over kunnen voeren.

Het wordt al lastiger, denk ik wanneer de een links en de ander rechts van het midden stemt. Want dan ga je verschillen van inzicht, hoe Nederland het best bestuurt kan worden. Grofweg ga je voor marktwerking of ga je voor gestuurd van boven?

Goede vrienden leren van elkaar

Zolang je beide gematigd blijft, kan er – volgens mij – nog steeds niet veel misgaan in de vriendschap. Je kan lange ( en wie weet verhitte ) discussies voeren over het voor en tegen van marktwerking versus staats bemoeienis.
Je bent goede vrienden, dus wie weet leer je ook nog wat van elkaar.

Het wordt pas echt lastig wanneer je wezenlijk van opvatting verschilt.
En ik vraag me af, of je in dat geval ook wel goede vrienden wordt. Ik bedoel niet dat een vrouw moet denken: “Oooo, wacht even, jij stemt op partij X. Dan ben je nu mijn vriendin niet meer. Jij wil vrijemarktwerking in het onderwijs! No way Jose!”

Laat ik eens even bij mezelf blijven. Voor ik dermate bevriend ben met iemand, dat ik weet op welke partij iemand stemt, heb ik toch op heel momenten al gevoeld uit welke hoek de wind waait. Zal ik maar zeggen. Ik denk niet dat ik wezenlijk bevriend raak met een vrouw die roept: “ik moet niks van buitenlanders hebben”

Kortom, het antwoord op de vraag: kan je bevriend zijn met iemand die op een heel andere partij stemt dan jij, is volgens mij JA
Het antwoord op de vraag: kan je bevriend zijn met iemand die heel andere normen heeft dan jij, is volgens mij, nou……waarschijnlijk niet.

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)