fbpx
Liefde en relaties

Vriendinnen komen niet gratis.

vriendinnen
Felice
Geschreven door Felice

Vriendinnen komen niet gratis.

Laatst zei een goede vriendin van mij : “ja, luister eens, goede vriendinnen komen niet gratis”. Ik moest lachen om haar verontwaardigd gezicht en was het van harte met haar oneens.
Voor mij is vriendschap geven en nemen. Natuurlijk pik je regelmatig iets van een vriendin. Ik heb er een die honds kan doen, maar ik weet: ze is niet honds, ze is ongesteld. Een ander kan enorm op een haar stokpaardje gaan zitten, ik knik dan op de juiste momenten… Ik heb er ook een die heeft om de klipklap een ander stopwoordje, het een nog irritanter dan de ander: ik ben al lang opgehouden er iets van te zeggen.

Net zo als ik er al jaren niks meer van zeg, wanneer een andere vriendin, alweer een zwart kledingstuk heeft gekocht. Nou ja, oke…ik roep nog wel eens: “alle kleuren als het maar zwart is..”
Is dat erg? Kost dat moeite? Welnee. Zij weten best wel hoe ik er over denk. En ik weet dat zij mijn onhebbelijkheden accepteren.

Mijn chaotisch omgaan met data’s en tijden, mijn volslagen onbenul als het gaat om muziek, het feit dat ik van heel andere boeken hou, mijn grote waffel…zij leven ermee zoals ik met hun eigenaardigheden leef: geven en nemen dat is vriendschap, debet en credit in evenwicht, er zijn geen kosten, vriendschap is gratis.

Vrienden worden

Maar nu heb ik het over al vrienden zijn, en de vraag was: vrienden worden.
Ik liet mijn gedachten eens gaan over mijn lange termijn vriendschappen en ik deed een ontdekking.
Alle vrienden die ik gemaakt heb, heb ik al “werkende” gemaakt. Soms heel letterlijk: collega’s die vrienden werden Uit de twee koren waar ik in gezeten heb, heb ik twee vriendinnen over gehouden.Met een ander regelde ik jarenlang dat we onze kinderen op tijd op school kregen.

Met geen van mijn echt goede vriendinnen was ik direct on the spot vriendin. Volgens mij bestaat er geen “vriendschap op het eerste gezicht”. En nu ik er over nadenk: in geen van die gevallen was er ook maar sympathie op het eerste gezicht. Ik heb ze stuk voor stuk al doende leren kennen, en beter leren kennen, totdat ik ze niet meer kon missen.

Dus: komt vriendschap niet gratis? Ik vind nog steeds van wel, maar uit de lucht vallen, komt het zeer zeker niet.

lees ook: natuurlijk werkt een challenge niet

 

Like

Over de auteur

Felice

Felice

Geef een reactie