Vriendinnen komen niet gratis.

vriendin zijn

Over vriendin worden en vriendin zijn

Laatst zei een goede vriendin van mij : “ja, luister eens, goede vriendinnen komen niet gratis”. Ik moest lachen om haar verontwaardigd gezicht en was het van harte met haar oneens.

Vriendin zijn…

Voor mij is vriendschap geven en nemen. Natuurlijk pik je regelmatig iets van een vriendin. Ik heb er een die honds kan doen, maar ik weet: ze is niet honds, ze is ongesteld. Een ander kan enorm op een haar stokpaardje gaan zitten, ik knik dan op de juiste momenten… Ik heb er ook een die heeft om de klipklap een ander stopwoordje, het een nog irritanter dan de ander: ik ben al lang opgehouden er iets van te zeggen.

Net zo als ik er al jaren niks meer van zeg, wanneer een andere vriendin, alweer een zwart kledingstuk heeft gekocht. Nou ja, oke…ik roep nog wel eens: “alle kleuren als het maar zwart is..”
Is dat erg? Kost dat moeite? Welnee. Zij weten best wel hoe ik er over denk. En ik weet dat zij mijn onhebbelijkheden accepteren.

Mijn chaotisch omgaan met data’s en tijden, mijn volslagen onbenul als het gaat om muziek, het feit dat ik van heel andere boeken hou, mijn grote waffel…zij leven ermee zoals ik met hun eigenaardigheden leef: geven en nemen dat is vriendschap, debet en credit in evenwicht, er zijn geen kosten, vriendschap is gratis.

Vriendin worden

Maar nu heb ik het over al vrienden zijn. En voor je dat bent, moet je eerst bevriend worden.
De uitspraak die de aanleiding voor dit blog was, werd ingegeven door frustratie van mijn vriendin.
Een kennisje van haar wilde duidelijk graag een grotere rol in haar leven spelen, maar vergat stelselmatig zich in te leven in haar leven en gevoelens..

Al werkende…

Ik liet mijn gedachten eens gaan over mijn langetermijnvriendschappen en ik deed een ontdekking.
Alle vrienden die ik gemaakt heb, heb ik al “werkende” gemaakt. Soms heel letterlijk: collega’s die vrienden werden. Maar altijd al doende. Uit de twee koren waar ik in gezeten heb, heb ik twee vriendinnen over gehouden. Vriendschappen die al zingend en handelend voor het koor als vanzelf ontstonden

Met geen van mijn echt goede vriendinnen was ik direct on the spot vriendin. Volgens mij bestaat er geen “vriendschap op het eerste gezicht”. En nu ik er over nadenk: in geen van die gevallen was er ook maar sympathie op het eerste gezicht. Ik heb ze stuk voor stuk al doende leren kennen  en beter leren kennen, totdat ik ze niet meer kon missen. Ik ging rekenen op hun humor, de glaasjes wijn die we drinken, de uitstapjes die we maken en de keren dat de een de ander opraapt als ze gevallen is.

Dus: komt vriendschap niet gratis? Ik vind nog steeds van wel, maar uit de lucht vallen, komt het zeer zeker niet.

lees ook: natuurlijk werkt een challenge niet

like Like
Like
2
4 antwoorden
 1. Nicole Orriëns
  Nicole Orriëns zegt:

  Voor mij is wederkerigheid heel belangrijk in een vriendschap. Dat er evenwicht is tussen geven en nemen. Dat hoeft niet altijd, maar uiteindelijk moet er wel een balans zijn.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)