Integriteit

integer zijn

integriteit,integer zijn. Velen geven aan dit te zijn maar wat is het nou eigenlijk?

Het is het hebben van normen en waarden en hier, onder alle omstandigheden, naar handelen. Eerlijkheid. Oprechtheid. Onder welke omstandigheden ook. Je doet wat je zegt. Naar aanleiding van het programma ‘Over mijn Lijk’ zie ik vaak commentaren als: ‘gut, wat sneu voor je’, ‘ wat verschrikkelijk, zo oneerlijk dat je dit moet meemaken’, ‘kon ik maar iets voor je doen, dan zou ik dat doen’. 

Dit zijn commentaren van mensen op media zoals Facebook, Twitter, etc. Mensen die mijlenver verwijderd zijn van de betreffende persoon. Lekker makkelijk praten, denk ik dan vaak. 

Nu is er Corona. Een virus dat, met name, de ‘zwakkeren’ in de samenleving treft. Ik zet dit tussen aanhalingstekens omdat ik van mening ben dat deze groep juist als de sterkeren moeten worden aangeduid. Zij hebben immers al, zo niet meerdere keren, bewezen echt wel tegen een stootje te kunnen. De zogenoemde sterkeren moeten nog maar zien of ze dit gaan redden. Maar terug naar Corona. Het virus. Covid-19. Velen, waaronder ikzelf, nemen dit serieus. Toch zijn er nog mensen, een vrij grote groep ook nog, die hier lacherig over doet. Het is maar een griepje. Ik ga echt geen afstand houden. Een mondmasker? Echt niet! Belachelijk, al die beperkingen. 

Deze groep, waaronder er vast wel een paar zijn die zitten te janken bij het programma ‘Over mijn Lijk’, steekt een dikke middelvinger op naar, onder andere, de hoofdpersonen in het desbetreffende programma. Via het internet willen ze alles doen voor deze personen maar een masker opzetten….nee, dat gaan ze niet doen. Het is maar een griepje. Ja. Misschien. Misschien niet. Maar niet iedereen die kanker heeft is kaal. Niet iedereen die vecht tegen een ziekte heeft een sonde in zijn neus. Niet alle ‘zwakkeren’ missen een lichaamsdeel, zitten in een rolstoel, zijn scheel. Je ziet het niet altijd. Dus degene die toevallig voor jou staat, in de rij bij de kassa, kan tegen de eindstreep van het gevecht tegen wat voor ziekte dan ook, aanlopen. Door het niet houden van afstand bestaat er een mogelijkheid dat jij het voor jou compleet onschuldige virus overdraagt aan degene die voor jou staat. Waardoor diegene daadwerkelijk de finish bereikt, maar een geheel andere finish. De ‘game over’ finish. 

integer zijn is…

Integer zijn is doen wat je zegt. Ik wil je helpen. Onder welke omstandigheden dan ook. Ook al ken ik je niet. Ik wil je helpen. Ik houd afstand, zodat ik jou niet besmet. Als het nodig is, draag ik een masker, zodat ik jou niet besmet. Het is misschien niet bewezen dat het echt werkt. Het is ook niet bewezen dat het niet werkt. En als ik erover nadenk (dat kan ik namelijk gewoon zelf) snap ik dat het altijd helpt. Ook al is het maar 0,0001%. Het zal net die ene komma 0001 % zijn die degene voor mij bij de kassa niet besmet. Ik ben integer. Ik doe voor je wat van me vraagt. Altijd. Niet zozeer voor mezelf. Ik red het wel. Ik doe het voor jou!

like Like
Love
1
18 antwoorden
 1. Frederique
  Frederique zegt:

  Het mooiste van je artikel is dat je de ‘ zwakkeren’, de sterkere noemt. Gelijk heb je. En verder, ja, integriteit is een mooie en helaas zeldzame eigenschap.

  Beantwoorden
 2. Cynthia
  Cynthia zegt:

  Erg mooi beschreven. Het is precies zoals ik het voel. Je verantwoordelijk nemen is begrijpen dat jouw gedrag daadwerkelijk invloed heeft op een ander. En zijn of haar gezondheid.

  Beantwoorden
 3. Tessa
  Tessa zegt:

  Mooi geschreven, persoonlijk denk ik dat een mondkapje niet gaat helpen. Mensen denken juist dat het dan veilig is en houden dan geen 1,5 meter afstand meer (dat zie ik hier heel veel in de regio). Bovendien draagt 9 van de 10 mensen het mondkapje verkeerd, dus dan werkt het helemaal niet. Waar ik een mondkapje moet dragen doe ik, maar als het niet hoeft, dan doe ik het niet. En ik probeerde voor Corona al ver uit de buurt van mensen te blijven, dus dat zit er bij mij goed in HaHaHa

  Beantwoorden
  • Nori78
   Nori78 zegt:

   Dankjewel. Ik snap dat ook wel hoor, je hoort zoveel verhalen, de een nog wilder dan de ander. Maar gisteren hoorde ik dat de Kamer in de cijfers geen noodzaak heeft gezien om van reces terug te komen. Dat stelde me enigszins wel gerust. Ze laten zich natuurlijk voorlichten door allerlei experts en ik vertrouw daarop! Rustig blijven en de maatregelen zo goed mogelijk opvolgen;) Je niet gek laten maken en altijd je gezonde verstand gebruiken

   Beantwoorden
 4. rachel
  rachel zegt:

  goed geschreven en ik ben er een beetje klaar mee met het corona verhaal. het word zo overdreven allemaal en dat zeg ik, iemand die een risico is en het heeft gehad. corona is een iets zwaarder iets dan een griepje en het betaald beter dan de griep. ik draag geen mondkapje omdat ik er A van ga hyperventileren en B het heeft geen zin aldus een van mijn 4 internisten ;) ik houd afstand maar dat deed ik daarvoor al ;)

  Beantwoorden
  • Nori78
   Nori78 zegt:

   Haha, ja, afstand houden. Ik vind het prachtig, dit mag er wat mij betreft in blijven, voor altijd! En wat fijn dat je er redelijk goed vanaf bent gekomen maar dit geldt natuurlijk niet voor iedereen!

   Beantwoorden
 5. Deborah
  Deborah zegt:

  Wat een mooi stuk. Vooral hoe je de “zwakkere” in de samenleving hierin omschrijft. Ze hebben inderdaad al aardig wat meegemaakt en kunnen tegen een stootje. De jonkies moeten het idd nog waarmaken.

  Beantwoorden
  • Felice Veenman
   Felice Veenman zegt:

   we kunnen het natuurlijk over DE groep hebben. Maar watik het mooie aan dit artikel vind, is dat Nori over zichzelf schrijft. Want wat de groep doet, moet de groep weten. De echte vraag is: wat doe jij ?

   Beantwoorden
   • Nori78
    Nori78 zegt:

    Dankje en ja. Ik kan alleen maar voor mezelf spreken:-)Ik hoop alleen dat iedereen toch een beetje voorzichtigheid in acht neemt en niet zichzelf vooropstelt. Andere mensen zijn ook belangrijk:-)

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)