In het wit trouwen blijft favoriet bij veel bruiden

,

Bij een trouwjurk denken de meeste mensen nog altijd aan maagdelijk wit. Ook veel vrouwen die in het huwelijksbootje stappen doen dat bij voorkeur in een witte jurk. Kijk je naar de collectie van ALBERTO AXU Couture dan voert wit ook daar nadrukkelijk de boventoon. En het is ook niet zo vreemd. Op de huwelijksdag moet de bruid, of de twee bruiden, het middelpunt van de belangstelling zijn. Ze moeten meteen opvallen in de menigte en dat lukt nu eenmaal het beste in een witte jurk die er meteen uit knalt.

Wit staat voor maagdelijkheid

Vroeger hoorde een bruid als maagd het huwelijk in te gaan. Was ze geen maagd meer dan mocht de trouwjurk eigenlijk niet wit zijn. Ook bij een tweede huwelijk werd meestal gekozen voor een jurk in een andere kleur, ook al was de reden daarvoor nog zo legitiem. Een vrouw die hertrouwde omdat ze weduwe was geworden trouwde die tweede keer niet in het wit. Van echtscheiding was in de eerste decennia van de vorige eeuw nog nauwelijks sprake. Het aantal ‘gedivorceerde’ koppels was in een jaar op één hand te tellen.

Wit blijft populair

De tijden zijn veranderd. Vrijwel alle stellen die gaan trouwen hebben daarvoor al enige tijd of soms zelfs al jaren samengewoond. Ook is het geen uitzondering meer als er al kinderen zijn. Vaak vindt een stel het leuk om te trouwen terwijl de kinderen erbij kunnen zijn. Van maagdelijkheid is al helemaal geen sprake meer op de huwelijksdag. Maar toch vallen veel bruiden alsnog voor een witte jurk. Want het heeft toch wel wat, zo’n wolk van tule met een mooie sluier en een lange sleep. Een strak model als je daar het figuur voor hebt of wat meer verhullend als je wat voller bent. Er is keuze genoeg. En als er bruidskinderen zijn dan worden die vaak ook in het wit gekleed of in het geval van jonkertjes in een miniatuur uitvoering van het kostuum van de bruidegom.

Trouwen in een andere kleur jurk

Het is zeker geen verplichting om in het wit te trouwen. Sommige vrouwen voelen zich gewoon niet op hun gemak in zo’n typische trouwjurk. Ze kiezen daarom liever voor een jurk in een andere kleur, soms zelfs zo eenvoudig dat die bij een latere formele gelegenheid nog eens gedragen kan worden. Robijnrood is een kleur die vaak wordt gekozen. Sommige bruiden gaan voor zwart, blauw of paars. Ook pasteltinten in geel, roze en groen komen voor. Ook dan kun je de kleuren van de kleding van bruidskinderen daar prima op afstemmen. Waar je als aanstaande bruid voor kiest is natuurlijk helemaal aan jou. Het is wel handig om de kleur van je jurk af te stemmen met je partner zodat jullie een mooie match vormen wanneer jullie als getrouwd koppel poseren voor de fotograaf.

like Like