fbpx
Liefde en relaties

Het boerka verbod  mag van mij verboden worden

boerka verbod
Felice
Geschreven door Felice

Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde dinsdag in met een boerka verbod in delen van de openbare ruimte. Tja……weet je…..

Op de Christelijke lagere school naast mijn school  mochten de meisjes geen lange broeken dragen. Nou ja…het mocht wel maar dan moest er een jurk overheen. Alhoewel ik ook als zesjarige niet bepaald een fashionade was, zag zelfs ik dat het er meer dan belachelijk uitzag.
Het hele idee dat de school zou uitmaken wat jij aantrok, dat vond ik wel zo idioot.

En dat vind ik 56 jaar na data nog steeds. Iedere vrouw heeft het recht zelf te bepalen wat zij aantrekt. Of dat nu Zeeuwse klederdracht, hotpants of een boerka is. Begrijp me goed: ik ben geen voorstandster van de boerka, integendeel. Maar ik snap ook niet waarom vrouwen in klederdracht zouden willen lopen. Of in een legging met een berentrui erboven terwijl ze ruim boven de 50 zijn en zeker 20 kilo te zwaar…

Het boerka verbod is listig verpakt

Het verbod is listig verpakt in een verbod op gezicht bedekkende kleding. En je mag het wel dragen maar niet op school of in de tram of bij de dokter.
Hilarisch !! Niemand gaat er met een helm op de tram in, weet je hoe warm zo’n helm is… Of met een bivakmuts op zijn hoofd bij de dokter in de wachtkamer zitten. Het gaat duidelijk om de boerka.

Het is niet zo raar dat deze wet verpakt moest worden. In het internationaal recht is namelijk vastgelegd dat : eenieder het recht heeft om zijn of haar geloof, persoonlijke overtuiging of identiteit uit te drukken door te kiezen hoe hij of zij zich kleedt. De overheid is verplicht om dit recht te eerbiedigen, te beschermen en te waarborgen – door een omgeving te creëren waarin eenieder zijn of haar eigen keuzes kan maken, vrij van dwang, bedreiging of intimidatie.

I rest my case…

Ik ken drie argumenten waarmee een boerka verbod gerechtvaardigd  wordt.

 • De mensen die het een gezicht bedekkende kledingverbod noemen betogen dat wij ons in de samenleving veiliger voelen als we elkaar kunnen aankijken. Zij hebben gelijk! Als ik een groepje mensen met een bivakmuts over de ogen getrokken op mij af zie komen, dan weet ik dat ik moet maken dat ik weg kom. Maar daar helpt een boerka verbod niet tegen: deze mensen kenmerken zich door niet naar een verbod te luisteren. Mocht ik in de wachtkamer bij de huisarts een vrouw in een boerka zien, begin ik gewoon een babbel. Niks an-de-hand.
 • Vrouwen die een boerka dragen worden onderdrukt. Kan waar zijn, ik had geen tijd omdat alle 130 boerka dragende vrouwen te vragen. Maar mocht het zo zijn, zou ik zeggen: investeer in aandacht en ontwikkeling voor deze vrouwen. Lijkt me effectiever dan van bovenaf geboden opleggen.
 • Deze komt van de heer W. en ik wilde toch met wat luchtigs afsluiten. Onder zo’n boerka kan een terrorist schuil gaan…Hilarisch toch, zo’n argument kan alleen een man bedenken. Wel eens geprobeerd, zwaaiend met een mitrailleur te gaan rennen, met wapperende rokken om je benen ???

O ja, nog even. Toen ik in de 5de klas zat ( lees groep 7 ) mochten ze op de Christelijk lagere school naast de mijne gewoon een lange broek aan. Ik weet niet waarom….het mocht gewoon…

lees ook : verplicht quotum voor vrouwen?

bron https://www.nrc.nl/

Like

Over de auteur

Felice

Felice

13 reacties

 • Goh, voor mij heeft het te maken met principes. Hier is het niet toegelaten maar wordt er heisa van gemaakt! Maar ook wij moeten aanpassingen doen wanneer we naar hun landen gaan. Moest iedereen een beetje verdraagzamer zijn, de wereld zou ee veel mooier uitzien!

 • Ik snap beide kanten wel! En het is gewoon een lastig onderwerp. Wat hetzelfde geldt voor de zwarte pieten Discussie

 • hmmm ik ben totaal geen rascist maar ik voel me niet veilig om met iemand te praten waar ik enkel de ogen (als ze al te zien zijn) zie…. Ik vind iedereen mag zichzelf zijn maar een boerka is dit nu echt nodig?

  • ik moet je eerlijk zeggen : ik heb nog nooit in mijn leven begrip kunnen opbrengen voor mensen die anderen dwingend hun wil opleggen…

 • ik ben voor het boerkaverbod, al lijkt het mij wel zalig om als ik net uit mijn bed kom met vettig haar en ik moet snel naar de winkel, gewoon mijzelf te verstoppen onder een boerka. Niemand die je herkent :-)

  • Dat snap ik ook ! maar dat voel ik me ook bij drie opgeschoten kaalgeschoren jongens met uber rechtse sympathieen…soms voelen we ons niet veilig. Daar zullen we mee moeten leren leven

Geef een reactie