Heb je niks beters te doen ?

mensen

over mensen die zich druk maken om de gekste dingen

Laatst was ik op visite, in een van die lock-down vrije periodes, bij vrienden van me waar ik kennis maakten met hun nieuwe schoonzoon.
De knul had het hoogste woord over wie is de Mol van 2013. Toen had hij geraden wie De mol was!

“get a life”, zegt zijn generatie dan. Maar ik ben een generatie ouder dus ik zeg gewoon: “heb je niks beters te doen??”

Een paar dagen later legde mijn buurjongen mij haarfijn uit, waarom Feyenoorders deugen en Ajacieden niet. Het is een aardige buurjongen, ik mag hem graag. Dat voorkwam niet dat over mijn ruggengraat het gevoel kriebelde ” lieve help mensen, had die knul niks beters te doen??”

Toen de volgende dag een Nijmegenaar mij uitlegde, dat het zo jammer was dat ik in Arnhem wilde wonen, wist ik me nog net op tijd in te houden, je begrijpt wat er op mijn lippen, op het puntje van mijn tong lag…

Heb je niks beters te doen?

Nu kan ik natuurlijk nuffig zeggen:” heb je niks beters te doen? Ga een goed boek lezen, ga helpen bij de voedselbank of doe boodschappen voor je oude moeder”, maar wie zegt dat ze dat niet doen?
Het zijn allemaal hele aardige nette mensen en dat ze zich helemaal geven voor een tv-spelletje, een voetbalclub, een bepaalde stad, wat is daar tegen?

Niks natuurlijk, helemaal niks. Mensen doen dat omdat ze ergens bij willen horen en dat is een verlangen zo oud als de mensheid zelf. Het is een levensreddend verlangen: in haar eentje redt de mens het niet, niet op de steppe en niet in het oerwoud en niet in de grote stad…

Mensen hebben…

Mensen hebben mensen nodig, omdat we alleen die boom niet gerooid krijgen om een brug te bouwen. Om nog maar te zwijgen van de beer die gevangen moet worden voor het avondeten.
En dan heb ik het nog niet eens gehad over hoe hard je een ander mens nodig kan hebben in de grote stad, want niets is eenzamer dan te weten dat er duizenden mensen om je heen zijn, maar er niet eentje bij is die jou kent.

Dus: heb je niks beters te doen? Er zijn misschien effectievere manieren om je met de mensen om je heen te verbinden dan een tv-spel, een voetbalclub, een stad. Maar het is een manier. En daar gaat het maar om.

lees ook eens: Gratis en voor niks? in je dromen!

like Like
Angry
1
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)