Gewenning is een vreemd verschijnsel

gewenning

Gewenning is een vreemd verschijnsel!

Tijdens onze vakantie in Bretagne was er een aanslag in Barcelona, op de Ramblas, waar ik een jaar of tien eerder met mijn gezin met toen nog relatief jonge kinderen had gelopen. Het verhaal van het Australische meisje was aangrijpend, maar uiteindelijk had het nauwelijks invloed op ons vakantie genot.
Mijn partner en in raakten er door in gesprek. We herinnerden ons beiden nog dat we ooit Israël als een onleefbaar land hadden beschouwd. Omdat we ons  destijds niet konden voorstellen dat je kon leven in een land waar aanslagen aan de orde van de dag waren. We verbaasden ons over de Israëlieten, die gewoon hun ding bleven doen, terwijl de bommen om hen heen ontploften.

gewenning

Hoewel de bommen natuurlijk niet letterlijk om ons heen ontploffen, gebeurt het met regelmaat op plaatsen waar we bekend zijn of weleens geweest zijn. Zo moet dat voor de Israëliërs natuurlijk destijds ook geweest zijn. Ze hoorden het op het nieuws, lazen het in de krant of hoorde het van een bekende die toevallig op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was geweest.

Zo was ik vorige week nog op Zaventem, waar vorig jaar nog een vreselijke aanslag had plaatsgevonden. Toch maakte ik me meer zorgen of ik nog wel op tijd was om mijn vliegtuig te halen, dan dat ik stilstond bij een mogelijke terroristische dreiging.

Hoe erg het ook is

Hoe erg het ook is, je went er aan. We zijn ons allemaal bewust dat het ieder moment weer kan gebeuren, maar we laten er ons niet door beïnvloeden. Hoe triest ook, je gaat het normaal vinden, dat konden wij destijds niet bevatten. Eigenlijk snap ik het nog altijd niet, maar ik merk dat ik me er totaal niet druk om maak. Ben ik dan zo afgestompt, dat het me helemaal niets doet. Nee, natuurlijk niet. Ik leef mee met de slachtoffers, ben me bewust dat het ook mij kan overkomen. En ga dan weer over tot de orde van de dag. Gewenning is een vreemd verschijnsel, maar we hebben het blijkbaar nodig om te kunnen blijven functioneren.

lees ook: we gaan nergens heen

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)