Zwervers.

zwerver

In de banlieue waar ik woon, zie ik weinig tot geen zwervers. Soms zie ik mensen met heel veel kleren aan en een grote tas. Een moeder met een buggy die zo vol is geladen dat je het kind niet meer ziet. Een vrouw met blote voeten slifslof op pantoffels. Allemaal beelden die best zorgelijk zijn.
Hebben die kindjes en hun moeder een warm en veilig huis om naar toe te gaan? Loopt die mevrouw omdat ze pijnlijke voeten heeft op haar toffeltjes, of is het toch haar enige schoeisel?

de zwerver op de stoep

In het centrum, is het drukker bevolkt. Hier kan je duidelijk zien dat mensen op straat leven. Het is schokkend, iedere keer weer.
In de chique wijk Marais ligt iemand in een slaapzak op een marmeren stoep. Helemaal diep weggedoken in een dikke slaapzak met camouflage print. Nou er valt hier niks te camoufleren. Of de slaapzak moet de kleur van de stoep aannemen. De slaapzak ziet er op zich dik genoeg uit om de kou tegen te houden, zolang het niet gaat regenen zal de zwerver die binnenin verstopt zit, fysiek wel oke zijn. Maar hoe eenzaam, hoe eng, hoe verschrikkelijk moet het zijn, om daar te liggen. Wat neem je tot je in de vorm van alcohol en drugs om dat vol te kunnen houden.

Wat verder op, vlak bij de Saint Paul, heeft een vrouw een soort tentje gemaakt van een heleboel lappen, een fiets volgeladen met spullen staat er naast. Ik denk dat het haar fiets is en hoop voor haar dat de spullen er niet door een mede zwerver afgestolen worden als ze slaapt.

op weg naar Centre Pompidou

Op weg naar Centre Pompidou loopt een man voor me uit, op blote voeten maar tegen de koud is hij gewapend met een deken, die hij over zijn jas heen draagt. Die jas staat open, want de man heeft de dikste buik die ik ooit gezien heb. De deken die hij omgeslagen heeft is een diep donker blauw met een wit wollen rand. Het lijkt uit de verte wel een koningsmantel. De man wordt van zwerver ineens een figurant in een slechte kerstvoorstelling…

En dan, als ik het plein naar het Centre Pompidou over steek, is daar die man, die midden op het fietspad ligt. Ook deze man is erg dik en heeft blote voeten. Hij lijkt te slapen. Hoe is dat mogelijk, zo midden in de drukte??
Niemand maar dan ook niemand komt in actie. Ik ook niet.

lees ook eens: over respect en begrip

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)