fbpx
Vrouw en trends

Een zomerjurkje.

deftige dames
Felice
Geschreven door Felice

We hebben natuurlijk allemaal een zomerjurkje. Misschien zelfs wel meer. Maar waarom hebben we die? Omdat het zomer is, natuurlijk, denk je. Is dat zo?

 Ik vind  zomerjurkje een lastig begrip. Het klinkt naar Cissy van Marxveld:  naar een Zomerzotheid naar leuke, frisse jonge meisjes, die wel eens waar uit de band springen, maar het hart op de juiste plaats hebben. En hun waarden en normen natuurlijk ook. ( hetgeen betekent dat ze een rijke jongeman trouwen, maar dat terzijde)

Meisjes, vrouwen die jong en speels zijn, dragen dus geen jurk, maar een jurkje.
Dat het mij opvalt heeft ongetwijfeld ook met mijn allergie voor verkleinwoorden te maken. Geloof mij maar: als mensen met verkleinwoorden gaan werken, dan gaat er iets niet goed. Dan houden ze iets achter, dan hebben ze iets in de zin…

Je hoort deftige dames ook spreken over een jurkje. Dan praten ze over een schattig jurkje, een keurig jurkje, een lief jurkje. Lees de zin nog een keer, maar nu met bijpassend beschaafd accent. Laat desnoods nog even een gouden armband rinkelen… Die jurkjes,- schattig, lief en keurig – kosten  een vermogen. Per stuk.
Dat is een vorm van aanstellerij waar ik echt niet van hou. Doen alsof het allemaal heel klein is, onbeduidend en van nul en generlei waarde. Maar ondertussen, laten ze fijntjes voelen, dat geld voor hen geen rol speelt.

Nou moet je zulke dingen ook wel fijntjes doen, want-  en dat weten we allemaal – opscheppen dat je rijk bent, dat is echt het toppunt van onbeschaafd. En dus hebben deftige dames een lief zomerjurkje met een bijpassend tasje. Al wegen ze 100 kilo en heeft het jurkje 200 euro gekost.

Het gekke is, we dragen nooit een zomerbroekje. Deftige dames al helemaal niet. Want een broekje is een ander woord voor slip. En deftige dames hebben geen bips.

Like
1

Over de auteur

Felice

Felice

9 reacties

  • Ik snap je punt, maar toch vind ik een zomerjurk zo ouderwets klinken ( en dan ben ik 30 hè haha)

    Net als dat ik in de zomer graag een leuk rokje mag dragen.. en nee gewoon van die exemplaren tot de knieën of net er boven..

    Het is er denk ik zo ingeslopen..

  • Ik draag graag jurkje in de zomer. Ik probeer op te letten maar Nederlandse taal is niet makkelijk, vind ik persoonlijk. Misschien omdat ik geen talent heb in de talen. Het zou super te gek zijn als je talent hebt.

  • Een jurkje maakt het lieflijk en charmant. Bij een jurk denk je gauw aan een tent. Zelf ben ik niet van de jurkjes of jurken. Doe mij maar een linnen broek.

  • haha, prachtig, ik draag trouwens jurken, het woord jurkjes vind ik niks. ik draag ook meestal lange maxi jurken daar past jurkje niet bij, als je ziet wat een stof ik om me heen heb :)

  • Ik draag graag jurken. Ik snap je aversie tegen verklein woorden dat heb ik zelf ook al snel. Ik draag nooit jurkjes maar lange maxi jurken dus gelukkig heb ik geen last van het woord jurkje

Geef een reactie