Een hoedje, een hoofdoekje en de tijden van weleer

hoedje

Als er een kledingstuk is, dat ik zou willen dragen, maar niet draag, dan is het wel een hoedje.

Waarom een hoedje, vraag je je af. Een volkomen nutteloos kledingstuk, dat ook nog eens voortdurend afwaait.
Je hebt gelijk, je hebt volkomen gelijk! Maaarrrrr….

Wanneer ik foto’s zie van vrouwen die kek een hoedje (of een dop, zoals ze in Joop ter Heul zeggen) schuin op hun bol hebben staan, dan vind ik dat toch zo vrouwelijk en schattig.
Helaas doen wij niet meer aan hoeden. Op zich is dat natuurlijk helemaal geen reden om geen hoedje (of dop) te dragen, ben ik helemaal met jullie eens.

hoedje dragen, persoonlijke ervaring

Ik heb het dan ook meer dan eens geprobeerd. De laatste eindigde op het hoofd van een vogelverschrikker, toen ik meedeed met de vogelverschrikkerswedstrijd. Ik verloor ook nog…
Volgens mij heb ik gewoon geen hoedenhoofd. (en mijn vogelverschrikker overduidelijk ook niet)
Bovendien, het dragen van die dingen is geen gewoonte. We denken hier nu eenmaal niet, ”o help, mijn hoedje!” wanneer we de deur uitstappen.

Die tijden zijn voorgoed voorbij. Mijn moeder was nog net van de generatie waar nette vrouwen, pardon, waar dames een hoed droegen.

Ze beschouwde het als daad van verzet, dat ze er geen droeg. De enige hoed die ze ooit gedragen heeft, was haar trouwhoedje. Het belandde in de verkleedkist. Ik heb er nog jaren meegespeeld.

Mijn moeder mocht dan geen hoofdeksel dragen, ze droeg wel een sjaaltje. Alle moeders droegen een sjaaltje dat ze on elegant onder hun kin vastknoopte. Ja, dat zijn we vergeten in de hoofddoekjes discussie. Dat onze moeders en grootmoeders niet zonder sjaaltje om het hoofd de deur uitgingen.
Anders kwam hun haar in de war. Hoe dat mogelijk dat die stokstijf gepermanente kapsels in de war kon komen was en is me een raadsel.
Maar goed: onthoudt het in de hoofddoekjes discussie: je oma droeg er ook een!

like Like
9 antwoorden
 1. Amina
  Amina zegt:

  Mijn oma droeg ook altijd een hoofddoekje dat ze onder haar kin knoopte, tegen de regen om haar permanentje te beschermen. En inderdaad altijd Elvett haarspray. Sprayen sprayen sprayen hahahaha

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)