Domeinnaam do’s en don’ts: tips voor een sterke online identiteit

,

Wil je een website beginnen, bijvoorbeeld om een service te verkopen of op een andere manier geld mee te verdienen? Dan begin je met het fundament, namelijk een domeinnaam. Dit is het eerste wat mensen van jou zien, dus je wilt uiteraard dat de juiste mensen erop afkomen.

Het belang van een sterke domeinnaam

Het kiezen van de juiste naam is erg belangrijk. Deze naam staat namelijk voor hoe jij je online presenteert. Het moet daarom passen bij het onderwerp van jouw website. Maak je een fout in de keuze voor een naam, is het achteraf vrij veel gedoe om het aan te passen zonder dat het jouw brand en zoekresultaten beïnvloedt.

Do’s voor het kiezen van een domeinnaam

  • Gebruik een makkelijke extensie. Voor de eerste stap hoef je al niet veel na te denken. Gebruik simpelweg altijd een .nl of .com extensie voor jouw website in plaats van een moeilijkere als .blog of .net. Ga je een domeinnaam registeren, dan maak je ook een keuze voor een extensie.
  • Denk aan sleutelwoorden. Waar gaat jouw website over? Kan je dit verwerken in jouw naam? Hiermee geef je direct aan Google aan wat jouw website is, wat helpt om hoger te komen in de zoekresultaten.
  • Doe onderzoek naar websites in jouw niche. Onderzoek doen is ten eerste belangrijk om te voorkomen dat je per ongeluk iemand anders merknaam gebruikt of iets dat er op lijkt. Maar het helpt je ook om een bepaalde overlap te zien in de namen, wat kan helpen om jouw naam direct aan jouw niche te linken.

Don’ts voor het kiezen van een domeinnaam

  • Gebruik geen verbindingsstreep in jouw naam. Dit maakt jouw naam niet alleen moeilijker om te typen, het wordt ook vaak geassocieerd met spammy domeinen. En dat wil je niet.
  • Gebruik geen dubbele letters. Net als met verbindingsstreepjes zorgen dubbele letters ervoor dat mensen jouw naam fout typen. En als ze fout typen, komen ze ook niet op jouw website.
  • Ga niet te ver in jouw niche. Hoewel het goed is om een naam te kiezen die gerelateerd is aan jouw niche, moet je ook wel ruimte houden om jouw website mogelijk uit te breiden. Bijvoorbeeld, je maakt een blog over haken met de naam hakenmetbea.nl. Wat als je ook wilt schrijven over naaien of crochet? Dan kan jouw naam ervoor zorgen dat je mogelijk geïnteresseerde mensen misloopt.

Domeinnaamstrategieën voor online succes

Als eerste moet je naam aanspreken en makkelijk te onthouden zijn. Bekijk dus goed of jouw naam blijft hangen. Als jij bijvoorbeeld iemand spreekt, dan wil je namelijk wel dat ze de naam van jouw website onthouden.

Verder is het goed om te kijken hoe goed jouw naam ook werkt als merk. Valt er goed een logo mee te bedenken? Kan je jouw naam creatief weergeven zodat het past bij jouw onderwerp en geïnteresseerde lezers aanspreekt? Dan heb je een goede naam voor jouw website te pakken.

Conclusie

Een krachtige online identiteit begint bij de basis: jouw domeinnaam. Hiermee kunnen anderen jou vinden en zich met jou identificeren. Zo krijg jij online succes.

like Like