Maak je je zorgen over je ouders?

,

We zijn het zo gewend: onze ouders zijn er altijd voor ons. Er komt echter een moment dat de rollen, langzaam maar zeker, omgedraaid worden. Je ouders, het ene moment nog vitaal en tot alles in staat, hebben het volgende moment hulp nodig. Dat hoort nu eenmaal bij het ouder worden. Je ouder wordende ouders kunnen nog steeds voor je klaar willen staan, maar nu is het jouw tijd om voor hen klaar te staan. Dat doe je natuurlijk met liefde. Maar wat nu als jij en je ouders een eind uit elkaar wonen? Als je best wilt, maar je simpelweg niet voor ieder wissewasje naar je ouders kúnt gaan?

Dan zijn er gelukkig mogelijkheden.

Schakel de buren van je ouders in

Als je ouders goed contact hebben met de buren, is het een goed idee om deze mensen te vragen om een oogje in het zeil te houden. Dat hoeft niet veel tijd te kosten, gewoon even zwaaien door het raam of misschien zo af en toe even een boodschapje voor ze meenemen. Het belangrijkste is dat je ouders het gevoel hebben dat ze gezien worden. De buren zullen het ook direct zien als de gordijnen langer dan gewoonlijk dicht blijven of als de post zich opstapelt in de brievenbus.

Schakel de huisarts/het wijkteam in

Maak je je zorgen over de gezondheid van je ouders? Dan is het een goed idee om, met hun toestemming natuurlijk, contact op te nemen met de huisarts. Is er een wijkteam dat hulp biedt aan ouderen in de woonplaats van je ouders? Dan kunnen zij ook bijspringen als dat nodig is. En dan is er ook nog zoiets als tafeltje-dekje. Op die manier krijgen je ouders gezonde, voedzame maaltijden thuis geleverd. Tip: leg ze wel even heel goed de werking van de magnetron uit!

Regel een seniorenalarm

De meeste ongelukken waarbij ouderen gewond raken gebeuren gewoon in huis. Dit kun je tot op zekere hoogte voorkomen door losse kleedjes en matjes weg te halen (of vast te plakken) en snoeren en kabels goed weg te werken. Maar écht voorkomen is niet mogelijk. Een alarmbel voor ouderen is dan een goed idee. Deze vorm van persoonsalarmering is gemakkelijk en biedt ook nog steeds de vrijheid om lekker naar buiten te gaan. De alarmbel is in de vorm van een armband of horloge en is heel gemakkelijk in gebruik. Afhankelijk van het abonnement dat je kiest kun je een oproep laten doorschakelen naar de bijbehorende alarmcentrale, maar je kunt er ook voor kiezen om de buren, vrienden of andere dichtbij wonende kennissen te laten bellen.

Je kunt met hulp van andere mensen en technieken ook op afstand voor je ouders zorgen!

like Like