kerstbal

over kersttradities, die ene kerstbal en….de kat

Van een huis vol mensen naar één enkele kerstbal… Zolang ik me kan herinneren hebben we uitgebreid kerst gevierd. Bij mijn ouders thuis stond altijd een echte boom met van die ouderwetse verlichting en zilveren ballen. Mijn vader stond de 24e de hele dag in de keuken om de meest fantastische salade te maken, die we ’s avonds na de nachtdienst soldaat maakten. En de volgende dag was de tafel weer feestelijk gedekt voor een dozijn gasten. Mijn vader en moeder draaiden hun hand niet om voor een vijfgangendiner. 

de traditie voortzetten?

Als volwassene heb ik deze traditie voortgezet. Niet die salade, hoor! Daarvoor reed ik fijn naar mijn ouders. Samen met mijn kinderen knutselden we ons suf en zetten de fraaiste kerststukjes op tafel. Maar ja, de kleintjes werden groot en trokken hun eigen plan met de feestdagen. Wel wist ik ze altijd te strikken voor een gezellige hap buiten de deur op tweede kerstdag. En tenslotte zijn we wereldwijd uitgewaaierd, van Thailand tot Spanje, van Nederland tot Noorwegen

die ene kerstbal….

En nu woon ik samen met twee mannen (mijn echtgenoot en zijn zoon) die he-le-maal niets met kerst hebben. Of welke feestdag dan ook… In het begin was ik nogal overdonderd door het Grote Niks in december. Om me te plagen hadden ze één kerstbal aan een haakje in het plafond gehangen en meldden trots dat ze de kamer speciaal voor mij versierd hadden. Maar ik liet me niet kisten en kocht een kleine kunstboom, die ik stoïcijns met verlichting en kerstballen vertroetelde. En met mijn zorgvuldig bij elkaar gesprokkelde pegels van bruin- en barnsteenkleurig glas. De mannen waren onder de indruk van de boom én van mijn doorzettingsvermogen.

kerst en de kat

Nu wonen we alweer een paar jaar in Spanje. Die mooie pegels zijn kwijtgeraakt tijdens de verhuizing, dat ging me echt aan ’t hart. Maar het Spaanse boompje met alleen maar witte versiering kan mijn goedkeuring absoluut wegdragen. Ik twijfel of ik ‘m dit jaar zal opdiepen. We hebben namelijk een ondeugend katje van bijna vijf maanden, die sowieso een sterke voorkeur heeft voor al mijn planten. Ze worden uitgegraven en verstopt. En een boom met aantrekkelijk bungelende ballen en belletjes moet onweerstaanbaar zijn voor haar. Zou het dit jaar toch weer één enkele kerstbal aan het plafond worden?

Lees ook eens: traditie is een koekoeksklok

Like
1
13 antwoorden
 1. Avatar
  Melanie Hoogvliet zegt:

  Ik heb altijd gewoon mijn kerstboom gezet ook met kittens. Het eerste jaar met onze jongste bengel had ik er plastic ballen in gedaan :) We hebben drie keer de boom opnieuw moeten optuigen zoveel ballen had die eruit getikt. Maar het jaar daarop waren het 0 ballen. En dit jaar wil die alleen de engel pakken omdat die op een muis lijkt.

  Beantwoorden
 2. Avatar
  Frederique zegt:

  Haha moest wel lachen om die ene kerstbal aan het plafond. Ik moet deze week de boom nog opzetten. Vind het meestal leuk om hem heel vroeg op te zetten maar dit jaar niet aan toe gekomen (en hier trouwens ook katten die zich er erg op verheugen)

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye: 
:good: 
:negative:  
:scratch: 
:wacko:  
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose:  
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail:  
:-(   
:unsure:  
;-)