Die eeuwige te-laatkomers!

te laat komers

Te laat komers….we kennen ze allemaal…

Jij hebt hem of haar ook in je vriendenkring: een geweldige vriend of vriendin, je kan je geen beter wensen, op een klein puntje na: hij of zij is never, nooit op tijd. En hoewel het iets is, waarmee je leert omgaan, is het iets wat toch altijd blijft steken.

Chronische te laat komers

Chronisch te laat komen, komt enorm veel voor. Onderzoek in Amerika leert dat 15 tot 20 procent van de beroepsbevolking een notoire te laat komer is.
Ernstig genoeg om onderzoek naar te doen dus. Jef Conte ( een professor psychologie in San Diego) splitste een groep mensen op in:

A : ambitieus, hoger op willend.
B : creatief en onderzoekend.
Hij vroeg iedereen om aan te geven wanneer er een minuut voorbij zou zijn. Zonder klok in de buurt uiteraard. Groep A gaf gemiddeld na 58 seconden aan dat de minuut om was. Groep B na 77 seconden.

Zijn het nu allemaal vage creatievelingen die niet op tijd kunnen komen? Nee dus. Verder onderzoek laat zien dat ( en dat vond ik heel boeiend) dat nooit-op-tijd –komen een eindproduct is. Er zijn enorm veel en enorm veel verschillende redenen waarom mensen te laat komen.

Bijvoorbeeld

* Verveling, ’s morgens op staan en weer naar je werk gaan, het kan enorm saai zijn, geen enkele reden om je te haasten….
* Optimisme: mensen weten heus wel dat ze een half uur moeten fietsen naar hun werk, maar dat de brug ook nog eens open kan staan…..dat nemen ze in hun planning niet mee.
* Slecht slapen kan er heel goed voor zorgen dat je in de ochtend niet vooruit te branden bent.
* Iemand die breed geïnteresseerd is, kan ook de tijd volledig vergeten bij het lezen van een interessant artikel in de krant.
* En dan heb je nog mensen die reuze aardig zijn en de persoon die hen op belt niet af kappen omdat ze weg moeten, maar – integendeel – uitgebreid te woord staan………………

een ding hebben de te laat komers gemeen

Kortom: zoveel mensen zoveel redenen waarom ze echt niet op tijd kunnen komen.
Een ding hebben de te laat komers echter allemaal gemeen: ze komen beslist niet expres te laat, sterker nog , ze schamen zich ervoor ( ook als ze het niet laten merken).
Zit je een chronische te laat komer te veel op de huid, dan zou je wel eens in de problemen komen. De persoon in kwestie voelt zich dan miskend. “ik doe het toch zeker niet expres, je zou ook wel eens een beetje waardering op kunnen brengen voor de moeit die ik doe………” En dat is vanuit het standpunt van de te laat komer, best begrijpelijk. ( maar niet vergeelfijk, dat is een heel ander punt)

Hoor je zelf bij  eeuwige te laat komers, en je wil daar toch iets aan doen, dan moet je op zoek naar de oorzaak van jouw gedrag. ( Zie het lijstje hierboven) Want alleen als je weet waarom je altijd te laat bent, kan je er iets aan doen.

lees ook: van die dingen die in je hoofd zitten

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)