Dood gaan we allemaal door Irene de Vreede

dood gaan

Dood gaan, doen we allemaal….

Iemand in mijn directe omgeving moet binnenkort geopereerd worden. Nou krijg ik bij het woord operatie bijna altijd de kriebels, behalve als het operatie petticoat betreft. De dokter is hartstikke nuttig als ik dreig dood te gaan, maar in alle andere gevallen vermijd ik haar, ik heb een vrouwelijke huisarts, zoveel als ik me kan veroorloven.

Ik snap dus niet zo goed dat iemand luchtig kan doen over een operatie, zelfs niet als die tot een groter levensgenot kan leiden. Ik ben een watje, ik weet het.
Statistisch gezien, ik heb het opgezocht, is de kans dat we tijdens een operatie dood gaan helemaal niet zo groot, maar ik neem liever geen risico.

Zoals gezegd ik heb het opgezocht, van alle niet natuurlijke doodsoorzaken staat met stip op één: ongelukken in en om het huis. De kans dat je het leven laat door van de trap te vallen of te verdrinken is bijna vijftig procent.

Verrassende doodsoorzaak 2

Toch loop ik meestal onbekommerd door mijn huis. Wat ik verrassend vond is, dat doodsoorzaak nummer twee zelfmoord is, met ruim vijfentwintig procent. Ik vind zelfmoord een nogal rigoureuze methode om je problemen op te lossen. Een typisch gevalletje van middel erger dan de kwaal. Voor zelfmoord ben ik niet in de wieg gelegd. Maar nummer drie is het verkeer en daar maak ik regelmatig gebruik van. En als je dan weer hoort dat een collega zichzelf heeft doodgereden dan denk je toch even, dat kan mij ook overkomen. Als je de onbekende reden erbij optelt kom je op 96,7%. Het lijkt me vreselijk om om onbekende redenen te overlijden.

Dood gaan we uiteindelijk allemaal, maar als ik dan toch moet gaan wil ik er wel een reden voor hebben.
De mooiste dood, die we ons allemaal stiekem wensen, is natuurlijk ’s avond gezond naar bed gaan. En ’s morgens dood wakker worden, maar dat is niet iedereen gegeven.
Kort samengevat hoef ik me dus helemaal niet druk te maken over operaties. Misschien moest ik binnenkort maar eens een afspraak maken met mijn huisarts, om mijn groter levensgenot te gaan bespreken.

lees ook: Dodenherdenking

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)