De verspillingsvrije week en wat ik niet snap

verspillingsvrije week

Van 12 tot en met 18 september, was het verspillingsvrije week. Een wonderlijk fenomeen, waar ik weinig van snap. Wie weet kan iemand het me uitleggen.

Waarom een verspillingsvrije week?

Ik zit met twee vragen: Volgens mij helpt een week niets of weinig verspillen nergens aan. Oké , 6 dagen lang, bak je wel dat restje aardappelen op. En op de zevende dag, denk je “zo dat heb ik ook weer gehad ”. En knikker je de pasta in de kliko en maak je er geen pasta salade van.

De mensen die deze week organiseren doen dat ongetwijfeld om ons bewust te maken hoeveel eten er niet opgegeten, wordt weggegooid. En eerlijk is eerlijk, dat liegt er niet om. Een week geen voedsel verspillen, lever 23 miljoen maaltijden en op en spaart 40 miljoen kilogram CO2 uitstoot.

Je zou zeggen, boeren moeten niet bij de overheid protesteren, maar bij ons burgers: “Voedsel verspillen gaat ten koste van onze koeienbillen”, of een ander dom rijm. Gaan ze niet doen hoor, maak je geen zorgen. Maar het is wel goed om je te realiseren, hoe erg het is, om eten weg te gooien.

Dat is reden 1 waarom ik een verspillingsvrije week belachelijk vind. Ik roep tot verspil vrij leven, dat snijdt hout.

Weggooien in een crisis

Reden 2 dat ik dit verhaal niet begrijp, heeft een heel andere oorzaak. Hoe kan het zijn, dat een in een tijd dat de koopkracht achteruit holt, het gas niet meer te betalen is en nu ook de middeninkomens het moeilijk beginnen te krijgen, wij nog steeds eten weg gooien?

Dat snap ik gewoon niet. Dat is het eerst gewonnen. Opgegroeid halverwege de jaren 50, was een restjes dag bij ons thuis heel normaal. Als kinderen waren we er dol op: dat betekende namelijk gebakken aardappelen! En soms – maar dat was echt boffen – een restje gebakken macaroni…

Mijn moeder kon niet koken, ze bakte op wat over was en gaf iedereen daar een slavink bij.
Maar nu hebben wij een overvloed aan lekkere dingen en miljoenen recepten onder de internetknop.
Het is toch een fluitje van een cent, om met de restjes lekker en heeeel voordelig te koken?

Snap je dat ik het niet snap?

like Like
Like
1
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)