de tentoonstelling Insteken ….omslaan

insteken

ik bezocht: Insteken omslaan een tentoonstelling over gebreide vrouwenmode

Het is gek, ik geef niets om mode, maar ik ben dol op modegeschiedenis.
Dan is de tentoonstelling: insteken ,omslaan in de Kunsthal een cadeautje, een taartje met slagroom en een kers! Meer dan een eeuw mode en nog wel gebreide mode.

Ik ben geboeid door mode, omdat mode ons altijd iets vertelt over de tijdsgeest van een periode.
Dat wat kan en gebeurt in de verschillende periodes van onze geschiedenis, wordt in hoge mate bepaald door techniek. Kleding maken is natuurlijk altijd van techniek afhankelijk, maar zelden wordt dat aspect in een tentoonstelling belicht.

Wij kunnen het ons niet meer voorstellen, maar voor de synthetische vezel was uitgevonden, was wol,een stuk draagbaarder dan linnen of katoen. Daarom werd wol graag en veel gedragen, er werden zelfs badpakken van gemaakt!

insteken omslaan
Hoewel je daar niet echt mee kon zwemmen, kon je er wel makkelijker het water mee in dan met de tweedelige zwemkostuums, die tot die tijd gebruikt werden om de zee in te gaan! In een eendelig gebreid badpak kon je, hoe ongemakkelijk ook, zwemmen!

Een ander leuk voorbeeld:

insteken omslaan
Coco Chanel (ja,die wij allemaal nog kennen van de parfum) ontwierp in het begin van de 20-er jaren van de vorige eeuw, bijna 100 jaar geleden dus) twinsets voor vrouwen die gemaakt waren uit wol waartoe tot dat moment alleen maar mannenondergoed van gemaakt werd. De vrouwen omarmde deze mode massaal: niet alleen was het heel elegant, je kon je er ook vrij in bewegen.

Dit is de tijd dat ook vrouwen gaan tennissen, golfen en …fietsen! Het is opmerkelijk hoe eigentijds haar ontwerpen nog zijn.

Iets moois maken als je niets meer hebt….

In en na de tweede wereldoorlog was er tekort aan alles, dus ook aan kleding. Vrouwen haalden oude kledingstukken uit elkaar om met de restjes weer iets niews te maken.Ik heb naar die truien staan kijken: ze ontroerden me…Ooit en niet eens zo lang geleden, worstelde een vrouw met restjes en uitgehaalde snert bolletjes wol, om er uiteindelijk toch iets heel moois van te maken.
Dat is power,dat is een typisch gevalletje van je niet klein laten krijgen.

Insteken omslaan en heeeel veel geduld

insteken omslaan

Kijk goed ( de foto is misschien een beetje te donker) dan zie je hoeveel hele kleine restjes er in die truien verwerkt zitten. En wat je op de foto niet kan zien, maar in het echt wel, is dat de wol krinkelig is, echt uitgehaalde wol dus….
En daarom vind ik dit soort tentoonstellingen als insteken, omlsaan nu zo leuk. Just dit soort bijzondere en menselijke zaken. En natuurlijk waren er ook prachtige jurken, adembenemendmooi. Ik zou niet weten hoe ik ze moest breien, maar toch , ze hebben niet dat intieme wat die truien van uitgehaalde wol wel hebben….

dit artikel publiceer ik op Vrouwenpower en op BabyenKind

lees ook: overal en nergens

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)