De mens en haar handschrift

handschrift

Hoe zit het met jouw handschrift ? Schrijf jij nog met een pen?

Elke beweging heeft zijn tegenkeer, zeg ik altijd. Let maar eens op. Is het een trend met de bus naar Torremolinos te gaan ? Dan ontstaat er vanzelf een groep die gaat “kramperen” in Frankrijk.

Worden alle kamers ingericht met verantwoord en strak Deens design? Er staat een groep op die de rommelwinkels en oma’s zolders afstruint. En de kamers inricht met tweede hands Perzische tapijtjes en gehaakte gordijntjes.

Als er dus iets logisch is, is dat er enorm veel belangstelling is voor het handschrift. En dat bedoel ik dan letterlijk: het schrijven met de hand. Natuurlijk noemen we het niet meer zo. Een beetje trend heeft wel een naam nodig. Dus we spreken niet van schrijven maar van Handlettering.

In een tijd waar we alles schrijven via een of ander toetsenbord ( al zou ik die lettertjes op mijn telefoon nauwelijks een toetsenbord willen noemen) wordt de kunst van het met de hand schrijven ineens weer gewaardeerd. Daar helpt geen lettertype aan. Ook al doen bedrijven als Greetz en Kaartje-to-go nog zo hun best, jouw persoonlijke boodschap in een persoonlijk handschrift te versturen, de ontvanger tuint er niet in. Die weet echt wel dat het hier Comic Sense 55 betreft.

Het is grappig dat we terugkeren naar de kunst van het met de hand schrijven, maar dan niet met de hand  gaan schrijven.
We gebruiken die prachtige handgemaakte letters vooral ter decoratie. Om Kapstok op de kapstok te schrijven. En lieve spreuken op de deur…van dat soort dingen. Ik vind dat echt grappig. We schrijven geen brieven meer, maar als we schrijven maken we er ook een kunstwerkje van.

Wie denkt dat dit een pleidooi is tegen het handschrift, vergist zich ! Leren schrijven, gewoon met een pen op een papier is een onmisbare stap voor een ieder die geletterd door het leven wil gaan.
Zie je: we noemen het ook niet geleerd, we noemen het : geletterd.
Weet je nog hoe trots je was, toen je je eerste letters schreef?
Het schijnt zo te zijn dat een mens al schrijvend informatie veel beter opneemt dan al tikkend. En ik geloof dat onmiddellijk. Een mens kan niet zonder handschrift,  alle toetsenborden ten spijt

like Like
2 antwoorden
 1. anneke de jong
  anneke de jong zegt:

  ik schrijf nog wel met pen. niet meer zo vaak omdat ik het daarna toch weer over moet doen om het op de pc te zetten. gedichten schrijf ik nog wel met de pen. het is een heel andere ervaring dat typen. het komt ‘dichterbij’.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)