De 3 grootste misvattingen over vrouwelijke seksualiteit

vrouwelijke seksualiteit

Over vrouwelijke seksualiteit wordt heel wat geschreven en beweerd. Seksuologen en onderzoekers zijn geïnteresseerd in wat nu zorgt voor een orgasme bij vrouwen, hoe genot verschillend is tussen mannen en vrouwen en wie het meeste masturbeert. Spijtig genoeg bestaan er nog veel misvattingen over vrouwelijke seksualiteit en worden typische clichés keer en keer herhaald. Tijd dus om de 3 grootste misvattingen onder de loep te nemen!

De meeste vrouwen hebben een vaginaal orgasme

Een ‘vaginale’ of ‘clitoraal’ orgasme, wat komt nu het meeste voor bij de meeste vrouwen? Het is een debat dat al jaren aan de gang is bij seksuologen. Sommige studies beweren dat er niet zoiets bestaat als een ‘vaginaal orgasme’ omdat penetratie nooit genoeg is voor een orgasme. Stimulatie van de clitoris, in welke vorm dan ook, is altijd nodig voor een orgasme. Andere studies tonen dan weer aan dat vrouwen wel degelijk genieten van penetratie. Wat hier misschien wel het belangrijkste is, is de constatering dat vrouwen op heel diverse manieren genieten van seks. Zo kunnen vrouwen zelfs genieten van tepelstimulatie, en bestaat er niet enkel de vagina en clitoris. Een studie bij 1000 Amerikaanse vrouwen toonde inderdaad aan dat er enorm veel verschillende seksuele voorkeuren zijn. Toch gaf 75% van de vrouwen aan dat clitoris stimulatie nodig is voor een orgasme, of dat het het orgasme toch beter doet voelen. Seksspeeltjes voor de clitoris, zoals die van Lovense of Satisfyer, maar ook stimulatie door een partner, zijn voor veel vrouwen dus een must. 

Vrouwen vinden seks minder fijn dan mannen

Vaak wordt gezegd dat mannen meer zin hebben in seks, of dat het vrouwen zijn die helemaal geen genot ervaren bij seks, terwijl het bij mannen vanzelf komt. Niet alleen is deze mythe erg cliché, het suggereert ook dat vrouwen seks niet fijn mogen vinden. En dat is zeker niet goed voor de vrouwelijke seksualiteit… En daarbovenop creëert het faalangst en druk bij mannen. Vrouwen kunnen inderdaad pijn ervaren tijdens seks, en veel vrouwen geven in onderzoek ook aan dat ze minder klaarkomen dan mannen en dat ze geen of minder plezier ervaren tijdens seks. Maar de vraag blijft: hoe komt dit? Vaak is de uitleg hier sociologisch van aard, in plaats van biologisch: zo zetten vrouwen vaak hun eigen plezier opzij voor dat van hun partner, of voelen ze veel druk om te voldoen aan de verwachtingen van hun partner. Ook is er nog steeds een grote taboe en schaamte rond vrouwelijke seksualiteit waardoor vrouwen dit ook soms geïnternaliseerd hebben.

Vrouwen masturberen niet

Wanneer we masturbatie van vrouwen gaan vergelijken met dat van mannen, komen we in de meeste studies uit op een degelijk verschil: zo masturbeert maar 5% van jonge vrouwen 4 keer per week, terwijl dat bij jonge mannen 20% is. Maar dat betekent niet dat vrouwen niet masturberen: vaak rust er nog een taboe op vrouwen die masturberen en geven veel vrouwen dit niet ook niet toe. Zo zijn er ook studies die tonen dat bijna 92% van de vrouwen masturbeert. Hoe dan ook kan masturbatie er zeker voor zorgen dat je meer geniet van seks: zo geeft het je inzicht in wat je soms tegenhoudt bij seks, wat je wel graag hebt en wat niet. Seksspeeltjes zoals een Lovense Lush 3 of een vibrator kunnen je helpen om dit te ontdekken.

lees ook : geen kerst zonder tafel

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)