Co-ouderschap.door Tineke van den Tillaart

ouders

als je samen co ouders wordt waar moet je dan op letten?

Wil je na een scheiding kiezen voor co-ouderschap? In dat geval worden de dagelijkse taken op het gebied van verzorging en opvoeding gelijkelijk verdeeld over beide ouders. Je kind woont bij beide ouders en is dus om en om bij één van hen in huis. Een kind kan echter maar bij één adres worden ingeschreven in het bevolkingsregister.
Beslissingen worden gezamenlijk genomen en de kosten gedeeld. De afspraken over financiën en eventuele wijzigingen in de toekomst moeten goed vastgelegd worden!

Over het algemeen worden de kosten verdeeld die door één ouder worden gedaan, zoals verzekeringen, abonnementen, contributies of schoolkosten. Als je goede afspraken kunt maken zou je een gezamenlijke bankrekening kunnen openen, waar de kinderbijslag en geld uit verschillende regelingen en eventuele extra bijdragen op gestort kunnen worden. De kosten kunnen hier dan uit betaald worden!

Hoe verdeel je de kosten?
1. Naar draagkracht. Dit betekent dat de inkomensgegevens uitgewisseld moeten worden.
2. Naar het aantal dagen dat het kind bij elke ouder woont.
3. Beide ouders nemen de helft van de kosten voor rekening. Deze regeling is overzichtelijk en je blijft financieel onafhankelijk.

Welke ouder heeft recht op financiële tegemoetkomingen?

Kinderbijslag
Beide ouders hebben recht op kinderbijslag. De Sociale Verzekeringsbank vraagt de ouders aan wie de kinderbijslag moet worden uitbetaald. Vervolgens regel je zelf hoe het geld onderling verdeeld wordt.

Kindgebonden budget
Het kindgebonden budget wordt door de Belastingdienst uitgekeerd aan degene die de kinderbijslag heeft aangevraagd. Je kunt het geld zelf verdelen. Meer informatie kun je lezen op www.belastingdienst.nl

Kinderopvangtoeslag
Co-ouders kunnen allebei kinderopvangtoeslag krijgen. Ieder voor het eigen deel van de kosten. Als co-ouders kun je samen kinderopvangtoeslag krijgen voor maximaal 230 uur per kind per maand. Als de kinderopvangtoeslag op naam van je ex-partner staat, kun je voor jouw deel van de kosten kinderopvangtoeslag aanvragen. Staat de toeslag op jouw naam, geef dan jouw deel van de opvanguren door.

Andere toeslagen:

Huurtoeslag
Beide ouders kunnen huurtoeslag aanvragen. Voor de huurtoeslag kan een kind maar bij één ouder zijn ingeschreven. Maar de andere ouder mag het kind wel meetellen bij het huishouden bij het indienen van een aanvraag voor huurtoeslag. De Belastingdienst vraagt hierbij om een verklaring co-ouderschap, door beide ouders ondertekend. Kijk voor de voorwaarden en hoe je dit doet op www.belastingdienst.nl

Schoolkosten
Ook de Wet Tegemoetkoming Schoolkosten gaat ervan uit dat een kind bij één ouder staat ingeschreven. De tegemoetkoming schoolkosten kan daarom maar door één ouder worden aangevraagd. Kijk voor meer informatie op www.ib-groep.nl

Als je meer kinderen hebt, kun je ze op verschillende adressen inschrijven bij het bevolkingsregister. Dat vergroot de kans om in aanmerking te komen voor regelingen. Als je één kind hebt kan het financieel voordelig zijn om dit kind in te schrijven bij de ouder met het laagste inkomen in verband met mogelijke aanspraak op regelingen of een hoger bedrag bij regelingen.

Er zijn natuurlijk nog meer aspecten die een rol spelen bij de afspraken omtrent co-ouderschap. Ik heb me echter beperkt tot de financiële zaken.

Heb jij nog tips, waar co-ouders hun voordeel mee kunnen doen?

Wil jij tips om inzicht in je financiële situatie en grip op je uitgaven te krijgen en meer geld over te houden, kijk dan op www.budgetcoachnieuwegein.nl

Tineke van den Tillaart
BudgetCoach Nieuwegein

lees ook: tips om geld te besparen

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)