Bij een droge bron….

waarheid

In een mooi artikel van Roos Vonk las ik de volgende uitspraak: The truth will set you free, but first it will piss you off. ( de waarheid zal je bevrijden, maar niet voordat hij je kwaad heeft gemaakt) Hij is overigens niet van Roos Vonk zelf, maar van Gloria Steinem een vrouw die haar sporen in het feminisme ruim verdiend heeft.

Ik vind het een prachtige uitspraak. Want hoe hard we het tegendeel ook beweren: we willen helemaal niet aan de waarheid. Echt niet. En dus ontkennen we er vrolijk op los: die paar kilootjes die je in de zomer bent aangekomen? Die paar glaasjes die je dagelijks drinkt?
Het feit dat je bankrekening rood staat, heel rood. Het feit dat je partner al maandenlang niets aardigs meer tegen je heeft gezegd?
En zo kan ik makkelijk uren door gaan.

Bij anderen zien we de waarheid makkelijker

Het grappige is: we zien het glashelder bij anderen. “Meid”, zei je tegen je beste vriendin “laat gaan die gozer, je wordt alleen maar dood-ongelukkig van hem” Volgde ze je wijze raad op? Echt niet. Pas toen ze diep en diep ongelukkig was. Toen maakte ze het uit.
Zo’n situatie hebben we allemaal meegemaakt. Bij anderen wel te verstaan.

Bij onszelf merken we het altijd te laat op. Dan zijn die paar kilo’s drie maten meer geworden, die paar glaasjes zijn een hele fles geworden, en die bankrekening, die is niet meer te redden…
Boos ben je dan op jezelf, teleurgesteld en verdrietig. En dan pas komt dat moment dat de waarheid je kan bevrijden. Pas als je de werkelijkheid ziet zoals die is, dan kan je pas tot actie komen. Een mooie uitspraak van Krisnamurti is: bij een droge bron blijf je niet wachten op water.
Verder gaan, je gewoonten veranderen, ik zeg niet dat het makkelijk is.

lees ook: Geluk een keuze? Ik dacht het niet
Maar bevrijdend is het wel

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)