De berg bedwongen?

berg

Vriend, laten we hem voor het gemak even F noemen, aarzelde. Alleen zijn, vindt hij het moeilijkste dat er bestaat. Echter, dat leek hem ook een goede reden om het toch maar te doen. Hij ging alleen met vakantie.

Hij was  twee dagen  op de plaats van bestemming en besloot een berg in de buurt te beklimmen. Dat had, vond hij een mooie symboliek: een berg bedwingen, bergen verzetten: alles inzetten om het huwelijk te redden.
Zo ging hij vol goede moed op pad.

De eerste helft van de berg beklim je aan de landzijde: halverwege kom je bij een tunnel, je steekt de berg door en gaat aan de zeekant verder.
Aangekomen bij het tunneltje wachtte hem een onaangename verrassing. De berg was dicht. Werkzaamheden. Sorry voor het ongemak.
Het groepje waarmee hij naar boven was gekomen, droop teleurgesteld af. F ging in het gras zitten en dacht na.

Opgeven of doorgaan

“Als ik het zo makkelijk opgeef ”, dacht hij, “wat zegt dat dan over mij? Dat ik geen doorzetter ben. Ik wil ervoor gaan!” Dus… Hij tilde het afzetlint op, liep door het tunneltje, stapte over een hekje en beklom de berg.
Beneden aangekomen was hij enorm trots op zichzelf. Dat had hij toch maar even mooi geflikt! Kijk hem!
Tot een dag later.

Geen berg

Ineens realiseerde hij zich dat hij met enorm veel uiterlijk vertoon en krachtpatserij bezig was geweest. Dat hij geen tel had nagedacht dat hij alleen maar had gedaan. En nog stoer gedaan ook. Dat dat een heleboel over hem zei.
De volgende dagen gooide hij een fles water en een notitieboekje in zijn rugtas, liep langs het strand en ging zitten. Hij schreef op wat hem inviel.

Het bijzondere van dit verhaal vind ik dat F er alleen maar achter kon komen dat hij geen berg hoefde te bedwingen, door het te doen. Pas toen hij het gedaan had, kwam hij er achter dat het een actie was die hem niks opleverde. Hij was zo eerlijk dat aan zichzelf toe te geven.
Daarmee heeft hij twee ingrediënten voor zelfkennis in handen: doen en eerlijk zijn naar jezelf.

Lees ook : loslaten om gelukkig te worden.

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)