Alles was beter

was alles beter

Laatst zei een vriendin tegen me: “ geloof maar niet dat vroeger alles beter was, vroeger was het erger!”

Het was bedoeld ter verdediging, ze was niet heel erg tevreden over hetgeen ze had bereikt, maar uit zelfverdediging gaf ze aan dat het vroeger nog erger was, waardoor ze er toch iets positiefs uit kon putten. Ik heb die neiging zelf ook vaak: “Je had me drie jaar geleden moeten zien!”

Was alles beter?

“Vroeger was alles erger!”, Antwoordde ik en ik moest er zelf om lachen. Je hoort heel vaak: “vroeger was alles beter!”. Dat vroeger alles slechter was hoor je zelden, althans in die exacte bewoording.

Veranderingen

Het zette me aan het denken. De meeste mensen kunnen slecht tegen veranderingen en dat wakkert het idee aan dat vroeger alles beter was, toen was er nog niks veranderd. Wanneer was toen eigenlijk? De oerknal? Toen je 18 was? Mijn kinderen zouden zeggen, dat dat in mijn geval niet eens zo veel verschil maakt…

Zelf zeg ik altijd: “niet iedere verandering is een verbetering, maar aan iedere verbetering is wel een verandering vooraf gegaan!” Soms voeg ik daar nog aan toe dat we zonder iets te veranderen nog steeds in een berenvel hadden rondgelopen. Eerlijk is eerlijk die had me beter gestaan toen ik nog wel 18 was…

Positief vs Negatief

Die gedachte maakt veranderingen makkelijker te accepteren. Dat brengt me op de conclusie van mijn gedachte-experiment. Positief ingestelde mensen zullen eerder geneigd zijn te roepen dat vroeger alles erger was; nu gaat het tenslotte beter en de toekomst…

De toekomst, die is pas echt zonnig! Pessimistische mensen zullen eerder geneigd zijn te roepen dat vroeger alles beter was, het gaat tenslotte niet zo goed nu en de toekomst…

Wie weet wat de toekomst allemaal nog voor in petto heeft, maar veel goeds zal het niet zijn.

Realistisch

Realistische mensen weten dat sommige dingen vroeger beter waren en dat andere dingen vroeger weer slechter waren. Net als vroeger en nu zal je in de toekomst ook nog weleens goede en slechte tijden mee mogen maken.

lees ook van Irene Angst

like Like
Like
1
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)