Alle zegen

zegen

Alle zegen komt van boven, zei mijn gelovige buurvrouw vroeger. Het was een lieve buurvrouw, zei het dat ze wat ouderwets was. Op zondag ging ze met haar vriendin naar de kerk en dan wenste haar zuster, die te oud was om dat eind nog te lopen, haar “veel stichting” toe.

Bij ons thuis geloofden we niet in “van boven”, nou ja, misschien als het regende. Dat kwam onmiskenbaar van boven naar beneden… Maar verder hadden we daar niet zo veel mee te maken. In de kerk kwamen we nooit. En wij kinderen gingen onverdeeld naar de openbare school. Zo luidde de leus destijds.

Aan dat onverdeeld naar de openbare school gaan, heb ik voor mijn ontwikkeling veel te danken gehad: ik zat met allerhande geloven en overtuigingen op school: leerzaam voor het leven, dat verzeker ik je.

Die zegen en mijn DNA

Maar sinds kort vraag ik me af, of dat diepgewortelde besef dat de zegen van boven moet komen, toch ook niet stiekem, heel stiekem, deel uit maakt van mijn geestelijk DNA.
Ik worstelde al een tijdje met een zakelijk probleem. Ik dacht er over na, meende een oorzaak gevonden te hebben, bedacht een oplossing, paste die toe… Helaas! Pindakaas!

Het was leuk bedacht, maar het werkte niet. Opnieuw doorliep ik het hier boven geschetste proces en vond een andere oorzaak met een andere oplossing. Ik constateerde tevreden dat ik niet voor een gat ben te vangen. En ging aan de slag. Het resultaat was….juist. Nul

Opnieuw doorliep ik het proces, enzovoort en zo voort en ook de uitkomst heb je al geraden: die was nul komma niks.

Na de vierde keer, was mijn tevreden opgewektheid, dat ik niet voor een gat te vangen ben, volkomen op. Niks meer van over. Het was zelfs erger dan dat. Ik betrapte mijzelf erop dat ik naar mijn scherm staarde en dacht: “Nu  moet er IETS gebeuren, iets leuks, iets goeds, iemand moet mij mailen, bellen, appen met de oplossing. Of op zijn minst het begin van de oplossing”

Het maakte mij daarbij – merkte ik op – niet uit of het nu Onze-Lieve-Heer was, die ingreep, of Boeddha, of Karma of mijn overleden grootmoeder, zolang er maar hulp kwam. En wel van boven.

Lees ook eens: alleen kopen wat je echt gaat gebruiken

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)