Alle moeite….

moeite

Tout peine merite salaire,het is een zinnetje dat ik in de brugklas uit mijn hoofd leerde.( Dat was voor mij de enige manier om de schrijfwijze te onthouden)
Het betekent zoveel als : alle moeite verdient beloning.

Nou dat is een uitspraak waar ik het altijd mee eens geweest ben. Daarom heb ik van alle honderden Franse zinnen die ik geleerd heb, altijd onthouden.
Het staat namelijk zoveel sjieker om in het Frans te zeggen dat je beloond wil worden, dan gewoon in het Nederlands, vind je niet?

Prettig te merken dat je me begrijpt, ik vind mezelf wel enigszins een snob, met mijn middelbare school Frans, maar tenslotte: zonder bluf is het leven suf.

Ik raak dat zinnetje niet kwijt…

Dit zinnetje spookt ook vaak door mijn hoofd als er weer eens iemand is, die denkt dat hij/zij wel op mijn websites mag adverteren als hij mij een leuk gratis product aanbiedt, voor de moeite….
Een tijdlang was de hastack #vraagjedatookaandebakker  trending. Daarmee probeerde website eigenaren duidelijk te maken dat je ook niet tegen de bakker zegt: geef mij drie krentenbollen dan zeg ik tegen iedereen dat ze lekker zijn…

betaalt voor de moeite

De bakker wil betaald worden voor de moeite die hij doet om lekkere krentenbollen te bakken.
En ik wil betaald worden voor de moeite die ik doe twee mooie websites in de lucht te houden.

Toen de hastack uit de mode raakte, schrijf ik standaard deze mail: Beste xxxxx, ik heb even overleg met de bank gevoerd. Helaas accepteren ze geen armbandje/hangstoel/babyrompertje/weetikveelwat  om mijn hypotheek mee af te lossen. Zal ik je mijn prijzen opsturen ? Een kleine moeite, levert niks op. En net als de hastack, slijt zo’n oplossing.

Daarom ben ik nu aan te nadenken of ik het zinnetje uit mijn Franse lesboekje van 50 jaar geleden zal inzetten? Ik twijfel ernstig. Waarschijnlijk denkt de aanbieder van zo’n barterdeal ( zo heet zo’n ruilhandel ) dat ik volledig gestoord ben. Dat interesseert me niet zoveel, dat denken zoveel mensen.
Maar zou hij begrijpen wat ik zeg….daar twijfel ik wel aan.

En dat zou ik dan weer jammer vinden van de moeite

lees ook eens: hoe komt u aan al dat geld of lees : vrouw op de vrachtwagen

like Like
15 antwoorden
 1. Saskia
  Saskia zegt:

  Werkelijk super leuk en ook goed artikel.
  Ook ik heb wel een barterdeals gedaan, en soms in ruil voor producten waarvan ik achteraf denk, heb ik het daarvoor gedaan? Helaas worden veel bloggers daarvoor nogal eens misbruikt. Ik probeer bij toekomstige ruil-diensten dan ook echt waarde voor waarde te krijgen. Ik weet hoeveel mijn blog waard is….

  Beantwoorden
 2. Melanie Hoogvliet
  Melanie Hoogvliet zegt:

  Het is dubbel ik begrijp namelijk beide kanten. Als bloggen je werk is wil je er geld mee verdienen dus ook voor de reclame die je maakt. Echter zijn er ook mensen die gewoon voor de hobby bloggen of om iets te doen te hebben omdat ze bijvoorbeeld om wat voor reden dan ook niet kunnen werken. Die mensen vinden het gewoon leuk om in ruil voor iets een artikel te schrijven.

  Stiekem zou ik soms best wel eens willen dat alles via ruilhandel ging de bakker die zijn broodjes ruilt bij de kapper voor een knipbeurt die kapper die dan weer een knipbeurt geeft aan de slager in ruil voor vlees etc. Alles draait maar om geld en de ene heeft veel meer dan de ander. Zouden we niet veel gelukkiger zijn als we gewoon allemaal elkaar zouden helpen en steunen?

  Maar ik snap ook dat dit tegenwoordig niet meer zo werkt want we moeten allemaal werken voor ons geld zodat we onze hypotheek etc kunnen betalen. Dus snap ik ook dat je niet altijd voor barterdeals kunt werken. Net zoals ik vroeger als model ook niet altijd tfp shoots kon doen maar alleen degene deed die ik echt leuk vond. Ook daar zie je trouwens steeds vaker instagram modellen vooral fitgirls die op tfp basis foto’s willen die ze op insta kunnen gebruiken om geld mee te verdienen. Of start ups die op die manier gratis reclame willen maken voor hun bedrijven.

  Beantwoorden
 3. Cynthia Lukassen
  Cynthia Lukassen zegt:

  Barterdeals. Ik blijf het een lastig dingetje vinden. Tegenwoordig wordt ik meestal betaald voor samenwerkingen, maar in het begin vond ik het al gaaf dat ik gratis iets toegestuurd kreeg. Wist ik veel dat ik eigenlijk gratis reclame weggaf. Nu ben ik wat wijzer, heb ik meer ervaring en word ik meestal betaald. Maar soms doe ik nog wel iets als barterdeal. Gewoon, omdat ik het bedrijf extra wil steunen.

  Beantwoorden
 4. Ikeetplantjes
  Ikeetplantjes zegt:

  Barterdeals kunnen heel erg leuk zijn, maar inderdaad betalen ze niet de maandelijkse lasten. Vreselijk om te zien hoe sommige mensen er zo om kunnen lopen bedelen.

  Beantwoorden
 5. Fallon
  Fallon zegt:

  Je artikel leest lekker weg! Ik begrijp je volledig. Zij hebben geen idee hoeveel tijd er in alleen een artikel al gestoken moet worden! Een foto maken duurt bij mij weleens al 30 tot 60 minuten totdat ik de perfecte shot heb naar mijn zin.

  Beantwoorden
 6. Claire Richardson-van Vrijberghe de Coningh
  Claire Richardson-van Vrijberghe de Coningh zegt:

  Frans is zo niet mijn taal. Haha! En eerlijk is eerlijk, van barterdeals wordt ik soms ook heel erg blij. Je wilt niet weten hoeveel geld ik daar maandelijks mee bespaar. :yahoo:

  Beantwoorden
 7. Mirjam Hart
  Mirjam Hart zegt:

  Everything sounds better in French. En wat goed dat je zo mailt. Ik moet helaas potentiele opdrachtgevers af en toe ook nog uitleggen dat mijn kinderen geen shampoo bar, poster of plaid willen eten. Belachelijk eigenlijk, want zelf mogen hun klanten ook niet in goederen betalen, toch?

  Beantwoorden
 8. Frederique
  Frederique zegt:

  Sja wat zal ik hierover zeggen. À tout seigneur tout honneur. Ik was vroeger styliste. Constant werd er gevraagd om te stylen want dan kreeg ik gratis foto’s voor mijn portfolio. Ja, hartstikke leuk als je net een paar maanden bezig bent maar ik heb dat werk 13 jaar gedaan en nog steeds werd dat regelmatig gevraagd. En ja die barterdeals. Vergelijkbaar. Ik bedank altijd vriendelijk, neem ze niet aan want je verpest eigenlijk je eigen markt. Ok, ik heb één keer gezondigd, toen was het wel een mooi duur product dat ik anders had gekocht en ging ik overstag.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)