8 redenen om als ouder een levenstestament af te sluiten

levenstestament

Wat weet jij van een levenstestament?

Op eigen benen te kunnen staan. Dit blijkt uit onderzoek van coöperatie DELA, naar aanleiding van hun nieuwe campagne ‘Wat je meegeeft, is wat je straks achterlaat’.

Maar hoeveel we ons ook proberen voor te bereiden op het moment dat onze kinderen hun eigen weg gaan, er zijn omstandigheden die niemand vooraf kan voorspellen. Stel je toch eens voor dat het noodlot toeslaat. En dat je als ouder van rond de 40 jaar opeens zelf geen beslissingen meer kunt nemen. Wie gaat er dan voor je kind zorgen als je alleenstaande ouder bent? Of wie mag je vermogen beheren? En wie mag het huis verkopen?

Een levenstestament kan dan van pas komen. Niet te verwarren met een testament trouwens, waarin een notaris vastlegt wat er na je overlijden met je nalatenschap moet gebeuren. Een levenstestament werkt voor situaties tijdens je leven.

Natuurlijk wil je hier helemáál niet aan denken, maar het is wel belangrijk om sommige dingen gewoon goed te regelen. Al is het maar voor je kindje.

Met een levenstestament…

….. houd je de regie in handen

Je geeft met een levenstestament volmacht aan iemand die namens jou beslissingen mag nemen. Ook kan je aangeven hoe je wilt dat die persoon beslissingen neemt. Op deze manier bepaal jij wat er met jou, je kinderen, je spullen en je geld gebeurt als je niet meer in staat bent om zelf de keuzes te maken.

…. beslis je wie er over jouw geld gaat
Jij bepaalt wie er namens jou rekeningen mag betalen, je huis mag verkopen en schenkingen aan anderen mag doen.

… bepaal je zelf welke medische behandelingen je wel of juist niet wilt ondergaan
Je kunt alle medische zaken vastleggen in een levenstestament. Denk hierbij aan wie er namens jou medische beslissingen mag nemen of in welke gevallen je medisch niet verder behandeld zou willen worden.

…. geef je zelf aan wat je belangrijk vindt
Je kunt een levenstestament zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Wil je alleen financiële zaken regelen? Prima. Wil je ook bepalen wie op medisch gebied beslissingen voor je neemt? Dat kan ook. Je kunt zelfs de gevolmachtigde een specifieke opdracht meegeven, maar ook de vrije hand zodat hij of zij kan beslissen wat het beste is.

 …. kun je beslissingen nemen zonder (voorafgaande) toestemming van de rechter

Stel, je hebt samen met je levenspartner een huis gekocht. Na een ongeluk kan je partner niet langer in het huis wonen en verhuist naar een zorginstelling. Het huis is te groot voor jou en je kinderen en je wilt het verkopen. Maar omdat je niet alleen de eigenaar bent van de woning, is ook de handtekening van je partner nodig. Aangezien hij of zij niet meer zelf in staat is om te tekenen, is voor de verkoop van het huis toestemming van de rechter nodig. En dat laatste kan soms een hele lange tijd in beslag nemen. Je kunt dit voorkomen door in een levenstestament vast te leggen wie er namens jou beslissingen mag nemen over bijvoorbeeld je huis.

… laat je aan instellingen weten wie er ‘officieel’ de gevolmachtigde is
Instellingen willen zeker weten dat iemand volmacht heeft gekregen van een ander en zij nemen vaak geen genoegen met een zelf geschreven variant. Vaak vragen ze een notarieel levenstestament. De notaris schrijft je in een landelijk register in, zodat bekend is dat je een levenstestament gemaakt hebt.

… kun je je wensen en gevolmachtigde kun je altijd aanpassen

Een levenstestament kun je zo vaak veranderen als je wilt. Misschien heb je wel andere wensen gekregen of wil je iemand anders tot gevolmachtigde benoemen. Er zijn wel kosten aan verbonden en deze verschillen per notaris.

… beslis je wie er straks je huisdieren gaat verzorgen of wie dat ene schilderijtje krijgt
Een levenstestament gaat niet alleen over financiële en medische zaken. Zo kun je in een levenstestament ook vastleggen wie er voor je huisdieren gaat zorgen of wat er met je waardevolle spullen moet gebeuren als je er zelf niet meer van kunt genieten.

Is zo’n levenstestament iets voor jou? Of heb je er toevallig al een afgesloten?
Praat mee op het platform van DELA.

lees ook: zorgverzekering

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)