De zomertijd, de wintertijd en met de kippen op stok.

wintertijd

Hoe komen we toch aan die zomer/wintertijd? Ik kan me nog herinneren dat het werd ingevoerd. Maar waarom nu precies? Ja, zuiniger en zo…
Dat verbaast mij toch: dan zou je verwachten dat het veel eerder was ingevoerd. Bij mijn leven en welzijn, zijn we altijd een welvarend land geweest. Waarom dan nu pas al dat gedoe?

Even speuren, leer mij dat de wintertijd is in gevoerd ten tijde van de oliecrisis!! Aha, die snap ik. De regering wilde niet dat oliestaten ons de wet konden voorschrijven door de oliekraan lekker dicht te draaien. Daarom zochten ze manieren om met zo min mogelijk olie toe te kunnen. En met zomer en wintertijd maak je tenslotte effectiever gebruik van het daglicht dan wanneer je dom doorgaat de klok te volgen.

Ondanks dat we een zuinig volkje zijn en eigenwijs bovendien,( we zullen die olie-sjeiks een p*** laten ruiken )  hebben we die zomer en wintertijd nooit omarmd.
We vinden het fout en ongezond.

Ik vraag me werkelijk af of die zomer en wintertijd zo ongezond is.

Er is nergens een bewijs van vinden, maar ik ben er zeker van dat de oermens en zelfs de middeleeuwse mens, wel degelijk een zomer en wintertijd hanteerden.
Kaarsen en vuur waren te kostbaar om veel te gebruiken: als het donker was, gingen de mensen naar bed, om als het licht werd weer op te staan.

Wat doen de kippen?

Ineens moet ik denken aan mijn kipjes. Mijn 5 kipjes in de tuin, kruipen hun hok in als het donker wordt en komen daar weer uit als de dag begint. De laatste tijd kruipen ze steeds vroeger hun slaaphok in om op stok te gaan…Het wordt voor hen ook elke dag wat vroeger donker.

En daar zit het verschil met ons mensen .
Langzaam aan verschuift de slaap en waak tijd van mijn kippetjes. Zo zal het de mens in de prehistorie ook vergaan zijn. Ongemerkt verschuift het ritme van zomer naar wintertijd..
Mogen wij dat ook? Drie weken elke dag de klok een paar minuten verschuiven??
Volgens mij hebben we dan  – net als mijn kippetjes – nergens last van

like Like
2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)