Zo weinig vrouwen in de provincie besturen.

vrouwen in provinciebesturen

Vrouwen in provinciebesturen, waarom ligt dat moeilijk

In het RTL nieuws lees ik dat het aantal gedeputeerde vrouwen met 5% omlaag is gegaan.
Van 30 % de vorige keer, naar 25 % nu. Zo komen we natuurlijk nooit op de 50 %.

Het is wel een zorg van mij: de volksvertegenwoordiging van ons land, lijkt zo op het oog te bestaan uit mannen. Oudere, eerbiedwaardige mannen. Als je ze zo op een rijtje ziet staan, zou het lijken of heel Nederland bestaat uit oudere, ietwat kalende mannen. Blank. Met een buikje.

En die vertegenwoordigen dan ons allemaal. Jonge mannen, vrouwen oud en jong, mensen met een Surinaamse afkomst en zo kan ik het rijtje eindeloos uitbreiden.
Ik vraag me vaak af hoe dat toch mogelijk is, waarom wordt er massaal gestemd op die oudere, ietwat kalende man? Waarom doen we dat.

Geen vrouwen in provinciebesturen, is het een patroon?

Is het een ingesleten patroon? Een patroon uit de tijd dat de rollen duidelijk afgebakend waren?
Uit de tijd dat vaders op zondag het vlees kwamen snijden en zich verder bezig hielden met Belangrijke Zaken? De tijd dat de vader maar een klein stapje onder God de vader stond?
Dat vind ik lastig te geloven. Vrouwen mogen al 100 jaar stemmen, we zijn pak-um-beet drie emancipatie golven verder. Dat kan het dus niet zijn.

De verschillende partijen

Dan valt mijn oog op de hoeveelheid vrouwen in de verschillende partijen.  D66 heeft evenveel mannelijke als vrouwelijke gedeputeerden De VVD doet het redelijk 5 vrouwen, 7 mannen. Maar dan: de SGP, Christen Unie, FvD, PVV en Friekse Nasjonale Partij allemaal mannen, geen vrouw in zicht…

Mijn eerste vraag was: waarom stemmen vrouwen dan op partijen die geen enkele vrouw in hogere regionen hebben?  En mijn conclusie was: We stemmen verkeerd!

Bij nader beschouwing, vond ik dat toch geen kloppende conclusie. Je zou pas kunnen zegen dat wij vrouwen in de volksvertegenwoordiging niet wenselijk vinden, wanneer we 100% opkomst hadden bij de verkiezingen. En dit de uitkomst was van de verkiezingen. Dan was dit inderdaad klip en klaar de mening van ons Nederlanders.

Maar er is helemaal geen 100 % opkomst, het is net iets meer dan de helft: 56 %.
Wat zou die andere 44 % willen?
Als we willen weten of Nederland echt vertegenwoordigd moet worden door 75 % heren…..dan is het eerste wat we moeten doen, zorgen dat iedereen gaat stemmen!

Lees ook eens : en het verschil is niet in ons voordeel

like Like
2 antwoorden
  • Felice Veenman
   Felice Veenman zegt:

   Voor mij is stemmen de basis van onze democratie. Niemand vind de partij die Alles doet zo als jij dat zou wilen, maar met je stem geef je een richting aan.
   Stemmen is een recht waar voor gevochten is, dat hou ik me altijd goed voor ogen.
   Als je niet wil stemmen, wat wil je dan: een dictator?? Vast niet.
   Als al di emensen die zich niet vertegenwoordigd voelen nu weleens gaan stemmen, als we echt een 95% opkomst hebben, dan kunnen we zien wat men wil. En dan kan ik pas bepalen of ik me daardoor vertegenwoordigd voel of niet.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)