Zo creëer je in een handomdraai een prachtig gazon

,

Een groene tuin is goed voor het milieu. De frisse groene grassprieten nemen koolstofdioxide op uit de lucht en zetten dit om in zuurstof. Een grasmat in de tuin is dus een geweldige manier om het milieu een handje te helpen. Naast dat gras luchtzuiverend werkt, zijn ook de dieren in je tuin er erg blij mee. Zo is een grasmat de perfecte verstopplek voor een groot aantal belangrijke insecten en trekt het ook vogels naar de tuin, die de grond doorwroeten op zoek naar wormen. Wil je dus graag een milieubewuste tuin creëren of gewoon je tuin meer kleur geven? Leg dan zeker een nieuwe grasmat aan. In dit artikel vertellen we je hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Ga voor handige grasmatten

Verreweg de makkelijkste manier om in een handomdraai een prachtige nieuwe grasmat aan te leggen, is door gebruik te maken van graszoden. Dit zijn lappen gras die speciaal gekweekt worden om snel een samenhangend en gezond gazon te creëren. Het gras wordt in rollen geleverd en het enige wat je hoeft te doen is zorgen voor een goede ondergrond en verzorging. Rol het gras uit, stamp het goed aan en je kunt meteen genieten van je nieuwe groene gazonnetje.

Kies de juiste soort graszoden

De graszoden worden in de kwekerij gekweekt en hebben allemaal een bepaald doel. Zo is er bijvoorbeeld gras dat goed tegen een stootje kan en gas dat goed groeit in de schaduw. Kies daarom altijd het juiste soort gras om optimaal van je gazon te kunnen genieten. Hieronder lees je welke soorten graszoden er over het algemeen worden aangeboden en waar ze goed voor zijn.

Speelgras

Speelgras is gras dat zeer goed tegen een stootje kan. Deze sterke graszoden worden vaak gekweekt met de soorten Engels raaigras, veldbeemd en roodzwenk die allemaal bekendstaan om hun stevige kwaliteiten. Omdat dit gras zo sterk is, is het zeer goed voor gazonnen waar veel gebruik van wordt gemaakt.

Denk bijvoorbeeld aan deze soort wanneer kinderen veel op het gras spelen, wanneer je een moestuin hebt waar met gras eromheen, of voor een openbare speeltuin. Dit gras is meestal niet kapot te krijgen en is daardoor zeer onderhoudsarm. Mocht er onverhoopt toch een gat in komen, dan groeit het binnen de kortste keren weer dicht door de snelgroeiende kwaliteiten van speelgras.

Schaduwgras

De naam zegt het eigenlijk al, maar schaduwgras is een soort die het goed doet op schaduwrijke plaatsen. Deze graszoden zijn gekweekt met een mengsel van de grassoorten Engels raaigras, Poa supina en rietzwenk. Deze soorten doen het uitzonderlijk goed in de schaduw.

Heb je een tuin met veel bomen en struiken of een gazon dat dicht bij het huis of tegen een hok aan ligt? Overweeg dan schaduwgras. Een groot voordeel van dit soort graszoden is dat het niet alleen goed groeit in de schaduw, maar ook goed tegen de zon kan. Daarom kun je schaduwgras dus ook zeker in de halfschaduw planten.

Premium graszoden

Bij de meeste aanbieders heb je ook vaak de keuze om premium graszoden te kopen. Wanneer je graag een onderhoudsvrij gazon wilt, is dit vaak de beste koop. Net als speelgras zijn premium graszoden samengesteld uit de soorten Engels raaigras, veldbeemd en roodzwenk. Het enige verschil is dat deze zoden gekweekt zijn om langzamer te groeien en zijn ze resistenter tegen ziektes.

De kans dat premium graszoden zich goed zullen hechten en snel een mooi gazon vormen, is een stuk groter. Premium gras groeit ook langzamer, waardoor het minder vaak gemaaid moet worden. Bovendien hoeft het ook minder vaak bemest te worden. Ga dus voor premium graszoden voor het allerbeste resultaat.

like Like