Wat iedereen moet weten over psychosomatische klachten

Psychosomatische klachten

Wat weet jij over psychosomatische klachten?

Ik heb een  luisterblog voor je gemaakt.

Concentratieproblemen, hoofdpijn, vermoeidheid die niet over gaat, slaapproblemen, huiduitslag, depressieve gevoelens. Klachten met mogelijk een medische oorzaak. Het kan echter ook psychisch zijn; psychosomatische klachten.Een mogelijk gevolg van deze klachten is een toenemende spierspanning waardoor hoofdpijn, nek- of rugpijn ontstaat. Een ander effect is dat pijnen en pijntjes waar je anders niet op zou letten je nu behoorlijk in de weg kunnen zitten. Soms leidt het ook tot ziekteverzuim.

Ok. Je hebt geconstateerd dat je er last van hebt. Wat nu?

 Wat kun je doen aan psychosomatische klachten

Gelukkig wel!
Van belang is om eerst, samen met je huisarts, medische oorzaken uit te sluiten. Als blijkt dat je lichamelijk gezond bent kun je denken aan stress.

Speelt er iets in je leven wat je zodanig aangrijpt of in de weg zit dat je er lichamelijke klachten van krijgt?
Denk breed; financiële problemen, ontslag, mantelzorg, onzekerheid over jezelf of je kwaliteiten, problemen op je werk of in je relatie, overbelasting en nog veel meer.

Belangrijk is dat je de situatie onder ogen ziet; dat je durft te kijken naar de oorzaak van je klachten. Ook als die oorzaak in jezelf te vinden is.
Dit klinkt makkelijker dan het is, want wat als je de oorzaak hebt erkend? Hopen dat de situatie verandert?

Meestal is dat hopen tegen beter weten in. Een beter alternatief is, in het belang van je gezondheid (en ook in het belang van de mensen om je heen) de situatie actief aan te pakken. Een gezonde leefstijl is hier een onderdeel van. Daarnaast is het van belang om aan je geestelijke gezondheid te denken.

Hoe kan counselling helpen en wat is het eigenlijk?

Counselling is een vorm van hulpverlening waar je gebruik van maakt als er zich situaties in je leven voordoen waar je alleen niet uitkomt. Door middel van gesprekken en oefeningen krijg je nieuwe inzichten en vaardigheden waardoor je vanuit een ander perspectief naar je probleem gaat kijken. Nieuwe inzichten en alternatieve oplossingen zijn het resultaat.

Jezelf of je omstandigheden en problemen vanuit een andere invalshoek zien zodat nieuwe mogelijkheden zichtbaar worden, Dáár ligt de echte sleutel tot verandering en het hervinden van je balans.

Herken je dit? Doe er iets aan!

Counselling is heel laagdrempelig en toegankelijk zonder verwijsbrief van je huisarts.
Sommige zorgverzekeraars vergoeden op dit moment nog een deel van de counselling gesprekken. Vraag dit van te voren na bij jouw verzekeraar.
Counselling voorkomt of beperkt uitval door ziekte en daarom zijn ook werkgevers vaak bereid om de kosten te vergoeden. Vraag dit na bij jouw werkgever.

Kijk op www.ellenboere.nl voor meer informatie of bel 06-414 373 42.

Ik nodig je uit je ervaringen te delen in het reactieveld hieronder. Herken je dingen uit de tekst, laat het me weten! Weet je meer oplossingen? Ik hoor ze graag.

Lees ook:  en dat is allemaal angst

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)