Vergeten deugden ?

zeven deugden

We hebben vergeten groenten en vergeten snoep. Maar heb je je wel eens gerealiseerd dat we ook deugden hebben die we volkomen zijn vergeten?

Het is echt eerlijk waar: een heleboel deugden zijn in onbruik geraakt. We doen er niet maar aan, zal-ik-maar-zeggen. Denk maar eens aan bescheidenheid. Vijftig jaar geleden voor meisjes nog een zeer gewenste deugd. Nu zeggen we: ”meid kom toch eens voor jezelf op!”
Zorgzaamheid was toch de deugd van de moeders uit de 50-tige jaren. Nu vinden we dat we goed voor onszelf moeten zorgen…

Voor we met zekerheid kunnen stellen of we een deugd vergeten zijn, moeten we natuurlijk wel even vaststellen wat nu eigenlijk echt een deugd is.
Gelukkig voor ons, hebben ze daar al in de Middeleeuwen goed over nagedacht.
Omdat destijds mensen niet konden lezen en schrijven, laat staan dat er radio of tv was, was het voor de kerk belangrijk, de zaken des levens helder te stellen.

En dus formuleerden ijverige kerkvaders de zeven hoofdzonde en – natuurlijk ook – de zeven deugden. Dan wist je maar waar je je aan te houden had…

De zeven deugden:

1 Voorzichtigheid ( prudentia) ook wel gedefinieerd als verstandigheid
2 Rechtschapenheid ( justitia)
3 Gematigdheid (temperantia)
4 Moed (fortitudo) ook wel gedefinieerd als standvastigheid
5 Geloof (pietas)
6 Hoop (spes)
7 Naastenliefde (caritas)

Wanneer we naar het rijtje kijken, zien we dat er na al die honderden jaren nog steeds deugden opstaan die we van harte onderschrijven. Maar er zijn er ook bij waarvan het lijkt of we die niet meer zo belangrijk vinden. Maar is dat zo?

Over de eerste vier zijn we het vast snel eens: dat zijn mooie eigenschappen om te hebben. Maar de laatste drie?

Ik denk dat iedereen gaat steigeren bij geloof en dat een deugd van de vorig eeuw vind. Kan zijn. Maar waarom, vraag ik me af, zijn zoveel mensen dan eindeloos met hun passie bezig?
Je passie, daar waar je met hart en ziel voor gaat, dat waar je heilig in …..
Dat vinden wij een prachtige eigenschap die eigenlijk iedereen moet bezitten.

Hoop, wat vinden we daarvan. We zien we misschien niet direct als deugd, maar optimisme toch zeker wel?
Nu houden we nog een deugd over: naastenliefde.

Wat mij betreft een hele belangrijke, zo niet de allerbelangrijkste. Als we allemaal goed voor elkaar zorgen, hoeft niemand meer voor zichzelf te zorgen, zeg ik altijd.
Maar helaas, ik ben bang dat nr 7 toch een vergeten deugd dreigt te worden…

Gelukkig voor mij, beschik ik in ruime mate over deugd 6

like Like
Like
1
2 antwoorden
 1. Lydia
  Lydia zegt:

  Bij mij neemt 3 af. Om boven de massa uit te komen in bloggersland is hetflink aan de weg timmeren😂. De andere deugden zijn er nog. Ook geloof. In het goede van de mens dan he. Muv politici :yahoo:

  Beantwoorden
 2. Kiki
  Kiki zegt:

  Gelukkig bezit ik over alle deugden en geloof … je kan ook in jezelf of anderen geloven, dat is ook een breed begrip en voor iedereen anders 😉

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)