Tips om de nagels te knippen van je hond

,
Tips om de nagels te knippen van je hond

De nagels van je hond knippen is geen taak die lang duurt, maar het is wel spannend als je het de eerste paar keren uitvoert. Er zijn ook enkele belangrijke punten waar je op moet letten zodat je hond ontspannen is en geen blessure oploopt. Hier leggen we stap voor stap uit hoe je de nagels van je hond knipt.

Wees ontspannen:

Het is belangrijk dat je zelf zo ontspannen en evenwichtig mogelijk bent. Als je een slechte dag hebt gehad, nerveus of prikkelbaar bent, zal deze stemming overslaan op je trouwe viervoeter en zal hij je waarschijnlijk niet zo graag aan zijn poten laten zitten.

Goede lichtbron:

Zorg voor een krachtige zaklamp zodat je kunt zien waar de zenuwen en bloedvaten in de klauw eindigen, zelfs als de klauwen donker zijn.

De juiste houding:

Het is het beste als je hond ontspannen op zijn zij ligt. Dan kun je gemakkelijk bij alle klauwen en kun je ze op een ontspannen manier afknippen.

Werk precies:

Het beste is om de poot van de hond met je vrije hand te pakken en deze stevig vast te houden met gematigde druk, zodat deze goed vastzit. Breng vervolgens de nagelknipper aan en maak een zuivere snede. Het is belangrijk dat je doortastend te werk gaat, want bij een te fijne snede is de kans groter dat je de klauw verwond.

Voor lange klauwen:

Knip de klauwen over het algemeen alleen in kleine stukjes, waarbij je ongeveer een millimeter stopt voor de binnenkant van de klauw. Maak indien nodig meer dan één snede per klauw.

De afwerking:

Nadat je de hondenklauw hebt ingekort, is het aan te raden om de randen nog een keer kort te schuren. Beweeg de vijl of slijpmachine slechts in één richting. Zo voorkom je dat de klauw splintert of scheurt.

Traktaties:

Beloon je viervoeter als hij goed heeft meegewerkt en rustig is gebleven. Zo wordt het knippen van de klauwen een positieve ervaring en zal hij de volgende keer graag weer meewerken.

Zorg ervoor dat je de klauw niet te ver doorsnijdt en de binnenkant verwondt. In de klauw lopen bloedvaten en gevoelige zenuwen. Als deze worden doorgesneden en verwond, zal het hevig bloeden en erg pijnlijk zijn voor de hond. Lees hier hoe je het bloeden kunt stoppen. De hond zal zich dit herinneren en de volgende keer dat je met de nagelschaar komt, zeker niet meer zo ontspannen zijn.

Zwarte of donkergekleurde klauwen knippen

De bloedvaten zijn duidelijk zichtbaar op lichtgekleurde klauwen, maar wat doe je als de klauwen van je hond donker of zelfs zwart zijn? Hier kun je het beste een krachtige zaklamp gebruiken, die je tegen de klauwen kunt houden en erdoorheen kunt schijnen.

Knip donkere klauwen alleen in kleine plakjes af en controleer na elke knipbeurt de onderkant. Hoe dichter je bij de bloedvaten komt, hoe donkerder de nagel in het midden zal worden tot hij de vorm van een zwarte stip heeft aangenomen.

Wolfsklauwen knippen?

De zogenaamde wolfsklauw, ook wel hubertusklauw genoemd, komt voor op de achterpoten van sommige honden, meestal bij grotere rassen. Hij staat ook bekend als wolfsklauw, dauwteen of Hubertusklauw en is eigenlijk een overblijfsel dat in de loop van de evolutie bij de meeste honden is verdwenen. Het is de duimklauw, die zich aan de binnenkant van de achterpoot bevindt. Hij heeft geen contact met de grond en vervult geen functie meer.

Omdat de nagel van de wolfsklauw er niet afgeschuurd kan worden, wordt hij na verloop van tijd steeds langer. Hij kan in de huid snijden en pijnlijke verwondingen veroorzaken of de hond kan eraan blijven haken tijdens het spelen en ravotten en de wolfsklauw afscheuren. Ondanks zijn naam heeft wolfsklauw niets te maken met de wilde verwanten van honden. Wolven hebben op dit punt geen teen. Als je hond wolfsklauwen heeft, moet je ze regelmatig controleren en trimmen om verwondingen te voorkomen.

Laat de poten van je hond trimmen

Als je het zelfvertrouwen niet hebt om de poten van je hond te knippen, kun je dit laten doen door een professional bij de dierenarts of hondentrimsalon. Het kost tussen de vijf en vijftien euro bij een hondentrimsalon. Bij sommige dierenartsen is het trimmen van de nagels inbegrepen bij het onderzoek van de hond. Je kunt dit het beste navragen bij je dierenarts.

Nu weet je op welke zaken je moet letten om de nagels van je hond te knippen. Als je de bovenstaande tips volgt dan moet de procedure in het vervolg eenvoudig verlopen en je hond blijft lekker ontspannen.

Lees ook eens:

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)