Shanghai Tower

shanghai tower

Observaties uit China 4

De Shanghai Tower is het op een na hoogste gebouw van de wereld. Alleen de Burj Khalifa in Dubai is hoger. De eerste keer dat ik in Shanghai was, dat was in 2012, bestond het gebouw nog voornamelijk uit een bouwput. Die bouwput konden we goed zien we vanuit de Jin Mao toren, maar dat was een flink eind in de diepte. De Jin Mao toren was toen nog het tweede gebouw van de stad.

De tweede keer dat ik Shanghai bezocht was drie jaar later en was de Shanghai Tower al onderdeel van de skyline. Hij was nog wel lager dan het Shanghai Financial Centre, beter bekend als de flesopener. Hij was ook duidelijk nog in aanbouw.

Oriental Pearl Tower

Als je hoogtevrees hebt kun je beter niet die hoge gebouwen in gaan, zeker niet de Oriental Pearl Tower. De Oriental Pearl Tower is weliswaar niet zo erg hoog is, maar het observatiedek heeft een glazen vloer. Die televisietoren bezochten we drie jaar geleden, de tweede keer dat ik in Shanghai was.

Alweer naar China

Toen ik eind vorig jaar hoorde dat ik weer naar China “moest”, was mijn eerste reactie: “niet weer he zo’n pokke-eind vliegen!”

Dat klinkt natuurlijk voor veel mensen een beetje arrogant, want wat is er nou leuker dan voor je werk naar China mogen. Dat snap ik echt wel, maar als je ergens al meerdere keren geweest bent en je het grootste deel van de tijd gewoon in een grote vergaderzaal aan het werk bent, dan klinkt het ineens een stuk minder aanlokkelijk.

Eerlijk is eerlijk, ik heb me prima vermaakt en het was echt wel weer de moeite waard. Ik zie wel vaker op tegen leuke dingen, dus dat verklaart het wellicht ook wel een beetje.

Shanghai

De zondag hadden we zoals ook in de voorgaande jaren vrij en konden we met een groepje weer Shanghai bezoeken.

Dit keer was de Shanghai Tower klaar en open voor bezoek. Die verleiding konden we natuurlijk niet weerstaan. Hoe vaak krijg je tenslotte de gelegenheid het op een na hoogste gebouw van de wereld te bezoeken.

Beveiliging

De beveiliging was net zo streng als op de luchthaven. Handtas en camera door de scanner, aanstekers inleveren. Mijn flesje water mocht ik meenemen als ik er eerst een slokje van nam. Nadat we gefouilleerd waren mochten we de supersnelle lift in die ons met een maximale snelheid van 65 kilometer per uur naar de 118de verdieping bracht. Daar konden we genieten van een fantastisch uitzicht over de stad.

Op 552m boven de grond voel je het gebouw gewoon bewegen. Je zou, als je daar aanleg voor hebt, zomaar zeeziek kunnen worden.

Flesopener

De eerste keer dat ik in Shanghai was keken we vanuit de Jin Mao toren nog op tegen de flesopener, die toen nog niet toegankelijk was voor publiek. Dit keer konden we vanaf verdieping 119 van de Shanghai Tower neerkijken op de flesopener. Best een raar idee dat je neerkijkt op een gebouw dat zelf ook in de top tien staat van hoogste gebouwen ter wereld.

Tegen mijn Italiaanse collega, die er al die drie keren ook bij was geweest zei ik nog, dat we nog een keer terug moesten komen, want de flesopener hadden we nog niet gehad…

lees ook: China Internationaal

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)