Puppy ophalen: wat heb ik de eerste weken nodig?

Begin jij binnenkort aan een nieuw avontuur met een harige viervoeter? Een nieuwe puppy ophalen gaat gepaard met veel enthousiasme en spanning. Waar begin ik aan, heb ik er wel tijd voor, kan ik wel zo geduldig zijn én heb ik wel de juiste spullen in huis gehaald? Het is logisch dat je jezelf al deze dingen afvraagt als je ineens verantwoordelijk bent voor een levend wezen. Niet zomaar één, maar een schattige en hulpeloze puppy die volledig van jouw goede zorgen afhankelijk is. In deze blog leggen wij je uit wat er allemaal komt kijken bij het aanschaffen en ophalen van een puppy en welke spullen je nodig gaat hebben. Hopelijk voel je je na het lezen van deze blog net iets meer klaar voor deze stap in jouw leven!

 

Passende opvoeding vinden

Iedereen voedt zijn of haar hond op een andere manier op. Bij het ene huishouden slaapt de hond tussen de partners in op bed, bij het andere huishouden heeft de hond een zachte mand in de garage waar hij de nacht mag doorbrengen. Van sommige baasjes mag een hond tegen iedereen hallo zeggen tijdens het uitlaten, terwijl een ander baasje misschien juist wil dat de hond iedereen negeert wanneer ze buiten zijn. Er is niet één opvoeding die de beste opvoeding is voor jouw puppy. Het belangrijkste is dat de opvoeding bij jouw leven past.

 

Welke spullen heb ik nodig?

Over het algemeen hebben puppybaasjes dezelfde spullen nodig, ongeacht het ras en formaat van de puppy. Een aantal standaard items die je in huis moet hebben voordat je je puppy ophaalt, zijn:

  • Een kussen, kleedje of mand
  • Een bench waar de hond in kan slapen
  • Een riem en halsband
  • Een voer- en drinkbak
  • Puppyvoer passend bij het ras en gewicht
  • Kauwspeelgoed
  • Beloningsbrokjes
  • Een kam of borstel

Sommige baasjes zweren bij een tuigje en een lijn, andere baasjes vinden een halsband en riem met musketon veel fijner. Of je nu een tuigje of halsband gebruikt: het maakt niet uit wat je gebruikt, zolang je het maar op de juiste manier gebruikt. Dus nooit met veel kracht of geweld, want een puppy is erg kwetsbaar.

Kies jij ervoor om je hond aan te leren in een bench te slapen? Dan is het belangrijk dat je het juiste formaat honden bench aanschaft. Wanneer de puppy te veel ruimte heeft in de bench, bestaat de kans dat hij zijn behoefte in de bench gaat doen. Een hond ligt niet graag in zijn eigen uitwerpselen, maar ernaast liggen is vaak geen probleem. Een bench moet iets groter zijn dan de puppy, aangezien de puppy er comfortabel in moet kunnen zitten, lopen en omdraaien. Een vuistregel is dat de bench 25% langer moet zijn dan de ruglengte van de hond.

Ben jij van plan jouw hond op te voeden als waakhond en zal deze veel buiten moeten verblijven? Dan is het handig om je hond op jonge leeftijd al te laten wennen aan een hondenkennel. Een hondenkennel moet, evenals de bench, ook minimaal ruim genoeg zijn voor de hond om goed in te kunnen bewegen. Vaak is een hondenkennel echter groter dan een bench en kan de hond hier ook in heen en weer lopen, om goed te kunnen waken.

 

Vraag advies

Twijfel je nog over jouw puppy-uitzet? Vraag dan advies aan mensen die eerder een puppy hebben grootgebracht, aan hondentrainers of natuurlijk aan jouw dierenarts.

like Like