Over koken, zingen en je ego

kunnen koken

Moet je kunnen koken om ervan te houden

Ik hou van koken, zei een familielid van me. De uitspraak verbaasde mij enorm. Je snapt het al….ik ben nooit onder de indruk van haar kooksels. Begrijp me goed: ze zet de piepers niet half rauw op tafel terwijl de karbonaadjes zwarte randjes hebben. Zo erg is het nu ook weer niet. Deze overpeinzing dwong me om eens na te denken, wat ik dan wel erg vond. Waarom was ik nooit onder de indruk, waarom vond ik het nooit echt geslaagd?

Een nieuw recept koken

De vrouw in kwestie gaf onlangs zelf het antwoord. We zaten met z’n allen om tafel te eten en ze zei:” ja , dit is een nieuw recept, ik vind het wel leuk en ik heb er nog wat kikkererwten in gedaan die ik nog over had, om het een beetje op te fleuren”.
Bingo, dat was het ! Ze combineerde zaken die zich niet zo lekker laten combineren. Lekker in dit geval letterlijk.

Weten welke smaken bij elkaar passen, elkaar aanvullen, versterken, optillen, is een kunst apart. Maar die kunst maakt of het lekker is of niet.
En zoals met kunst: de een kan het van nature, de ander kan het aanleren en de derde leert het nooit.

Zingen

Het is niet anders dan met kunnen zingen. Sommige mensen hebben een prachtige stem en een absoluut gehoor. Het enige wat zij hoeven te doen is hun talenten verder en verder te ontwikkelen.
Anderen, zoals ik, komen met wat oefenen lekker mee in de derde rij achter van een groot koor.
En sommige mensen kunnen niet zingen als zouden ze hun leven er mee kunnen redden.

en als je het niet kan…

En wat hebben niet kunnen koken en niet kunnen zingen gemeenschappelijk?

Wanneer je niet kan zingen, maar je denkt dat je het wel kan, is het ergste wat je kan overkomen dat je auditie doet voor TVOH en heel hard wordt uitgelachen. Pijnlijk voor je ego, maar verder is het geen probleem.

Wanneer je niet zo goed kan koken, maar je bent je daar niet van bewust, is het enige wat je overkomt, dat je gasten altijd voor het toetje willen zorgen. Daar heeft je ego helemaal geen last van en je gasten vinden het vast ook geen probleem.

lees ook eens: mag het een ietsje meer zijn

like Like
11 antwoorden
 1. Melanie Hoogvliet
  Melanie Hoogvliet zegt:

  Ik hou enorm van koken en dat kan ik ook. Van zingen houdt ik ook maar mijn buren en mede bewoners vinden dat toch wat minder leuk. Het schijnt dat ik nog valser zing dan een kraai.

  Beantwoorden
 2. Krystle
  Krystle zegt:

  Ik vind het echt helemaal niks aan, koken! Maar goed met 3 kinderen ben ik het natuurlijk wel verplicht… pasta is hun favoriet en ze zeggen dat ik dat het aller beste kan maken. Ik kan wel een spaghetti restaurant beginnen zeggen ze tegen mij! Nou als dat geen compliment is….

  Beantwoorden
 3. Gabrielle
  Gabrielle zegt:

  Haha ik kan slecht koken en ik weet het van mezelf dus dat scheelt. Daarom maak ik altijd gerechten die totaal niet kunnen mislukken zoals lasagne :P

  Beantwoorden
 4. rachel
  rachel zegt:

  ik kan koken en iedereen wil hier altijd eten haha. ik heb zelf dingen leren koken en ook vaak genoeg op mijn smoel gegaan maarja daar leer je weer van

  Beantwoorden
 5. Joyce - SomedayTodayNL
  Joyce - SomedayTodayNL zegt:

  Ah zo zonde dan als je iets probeert maar het net niet is haha. Zelf daar gelukkig niet zo’n last van. Zou wat zijn, want ik hou van koken!

  Beantwoorden
 6. Mandy
  Mandy zegt:

  Ik kan niet zingen maar doe het toch, als ik er maar plezier in heb haha! Koken en bakken etc doe ik nooit vaak maar heb eigenlijk nooit klachten als ik het een keer doe

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)