Makkelijk duurzaam wonen.

duurzaam wonen

Duurzaam wonen, het is een term die we steeds vaker horen. Huizen moeten duurzaam worden en dat wil zoveel zeggen als : huizen mogen geen energie-slupers meer zijn. ( ja ik weet het duurzamer is een veel breder begrip, maar als je het op huizen loslaat, wordt het vooral gezien als energiezuinig )De meeste huizen zijn – nog niet – duurzaam onze overgrootouders zaten allemaal te kleumen bij de kolenkachel) en bij de generatie daarna groeiden de energie bomen tot in de hemel.

Maar die tijd is voorbij.

Wanneer je echt heel duurzaam aan de slag wil, dan vraagt dat nogal wat: zijn je gevels geïsoleerd?
En je begane grondvloeren? Zo niet, dan is dat een behoorlijke ingreep, die ook nog eens veel rommel met zich meebrengt..
Ja kan ook overwegen zonnepanelen op je dak te zetten, dat scheelt enorm veel in de energiekosten, de klus is in een dag geklaard maar….er hangt een niet gering prijskaartje aan.
Hetzelfde kan je zeggen van het aanbrengen van een warmtepomp met bodemwarmte opslag.
Best begrijpelijk als je na deze opsomming denkt: dan maar minder duurzaam…

Wanhoop niet, ook als je het niet groots aanpakt, kan je een heleboel zaken in je huis duurzaam doen. Vervang bijvoorbeeld al je lampen ( vooral de halogeen ) door led verlichting.
Je hebt ze tegenwoordig in allerlei vormen, zelfs die van de oude vertrouwde en verboden gloeilamp.
Hang een waterbesparende douchekop op, koop alleen nog maar apparaten met het allerhoogste energielabel en ….zet ’s avonds je apparaten helemaal uit!

lees ook: besparen op energie is echt mogelijk

 

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)