Kinderdagverblijf kiezen: waar let je op?

Ben je zwanger? Dan moet er veel geregeld worden voor de komst van je kindje. Een van de belangrijkste dingen is het kiezen van een kinderdagverblijf. Dit is misschien wel één van de belangrijkste beslissingen die je in het leven van je jonge kind maakt. Maar hoe maak je een keuze als er zoveel verschillende kinderdagverblijven zijn? Waar let je op? In dit artikel zetten we de belangrijkste aandachtspunten op een rij.

Neem contact op met verschillende kinderdagverblijven

Wees je ervan bewust dat het aanbod van kinderdagverblijven tegenwoordig ontzettend groot is. In de meeste dorpen zijn er wel meerdere plekken voor kinderdagopvang te vinden. Om nog maar te zwijgen over het aanbod in de grotere steden. Dat heeft zowel voor- als nadelen voor de ouders. Het voordeel is dat er veel meer keus is en daardoor de kans groter is dat ze een kinderdagopvang vinden die past bij hun wensen. Het nadeel is dat het de keuze ook direct een stuk lastiger maakt.
 

Ons advies is om met verschillende kinderdagverblijven uit de buurt contact op te nemen. Maak je dus een afspraak bij UP kinderopvang? Doe dit dan ook bij minstens twee andere kinderdagverblijven uit de buurt. Elke kinderdagopvang heeft weer een geheel andere werkwijze. Hoe een kinderdagopvang echt is, kun je meestal niet vinden op de site. Op elke website zal er even enthousiast worden gesproken. Maar hoe het in het echt is, dat ervaar je pas als je er werkelijk bent. Spreek dus niet alleen telefonisch, maar maak ook een afspraak om op het dagverblijf zelf te komen kijken.

Vraag naar de beschikbaarheid

Als je op zoek bent naar kinderopvang Rijswijk, dan kom je al snel tot de conclusie dat het aanbod erg groot is. Houd er echter ook rekening mee dat het aanbod niet alleen erg groot is, maar dat de vraag naar kinderopvang ook steeds vaker toeneemt. Kinderdagverblijven hebben daarom vaak lange wachtlijsten. Zeker gezien ze meestal ook jongere broertjes en of zusjes voorrang geven. Hierdoor is het niet altijd even gemakkelijk om binnen te komen. Bij sommige kinderdagverblijven ben je pas verzekerd van een plekje als je al voor een eventuele zwangerschap op de wachtlijst wordt gezet. Dat geldt zeker voor gebieden waar veel jonge kinderen zijn.
 

Daarom is het belangrijk om bij het eerste gesprek ook direct te vragen naar de beschikbaarheid. Op welk moment zou jouw kindje kunnen starten. Het is natuurlijk het prettigst wanneer dit direct kan zodra je verlof voorbij is. Anders moet je wellicht eerst nog een aantal weken of maanden overbruggen. Dit moet wel mogelijk zijn. Het is dan ook goed om hierbij stil te staan.

Gunstige locatie en goed beleidsplan

Dan is het ook nog goed om op de locatie te letten. Waar is de kinderopvang precies gevestigd? Moet je enorm omrijden of ligt dit juist op de route van en naar het werk? Is de locatie goed bereikbaar met de fiets of auto?

Stel daarnaast ook vragen over het pedagogisch beleidsplan. Dit is bij elke kinderdagopvang net weer een tikkeltje anders. Het is fijn als hun beleid overeenkomt met hoe je de opvoeding en verzorging van je kindje straks voor je ziet.

like Like