Jij bent uniek, net zo uniek als de rest

uniek

Niemand wil een kleine grijze muis zijn, we willen allemaal uniek zijn….

“ Always remember  that you’re absolutely unique, just like every-one else”, deze prachtige uitspraak is van Margaret Mead. Een pittige dame die wordt gerekend tot de grondleggers van de culturele antropologie. Oftewel de wetenschap die het sociale gedrag, de economische structuur en de religie van volken bestudeert. Margaret Mead werd geboren in 1901 en stierf in 1978. Geen idee wanneer ze deze prachtige uitspraak deed, maar we kunnen ervan overtuigd zijn dat het was in een tijd de televisiezenders de “gewone mens” tot ster hadden verheven. Of dat wij onszelf op YouTube en facebook, Instagram en twitter konden gooien. Kortom een tijd waarin het moeilijker was dan nu om te zorgen dat je als mens je 5-minutes-of-fame binnenhaalde.

Ook zestig jaar geleden wilde men kennelijk graag uniek gevonden worden… Dat heeft iets troostrijks, vind je niet?
De wens om bijzonder en uniek gevonden te worden zit diep in ons, en dat we dat tegenwoordig zo vaak zien ( ik wilde schrijven, dat we daar tegenwoordig zo veel last van hebben, maar dat is onaardig) ligt dus niet aan alle social media. Het is omgekeerd: social media en The Voice (en de rest) bestaan bij gratie van onze behoefte bijzonder en anders te zijn.

Waarom zouden we als mens uniek willen zijn?

Die vraag stel ik mezelf wel eens vaker. Het is namelijk helemaal niet leuk om uniek te zijn: het is heel veel werk. Je moet goed opletten wat iedereen doet en dan moet je iets anders verzinnen om te doen. En als je dan anders bent, dan val je reuze op. Wat betekent dat mensen over je kunnen roddelen, of nastaren, of uitschelden… Anders zijn is heus niet altijd leuk.

Zouden we daarom zo graag “een beetje” anders willen zijn? Ook een spijkerbroek, maar eentje met versiering? Ook tatoeages, maar dan wat groter?
We willen allemaal uniek zijn, maar niet Te uniek alstublieft….

Lees ook eens IJdelheid

like Like
2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)